Hoppa till huvudinnehåll

Duka upp ett efterrättsbord med raw food-godis – tre recept med smak av choklad, mint och pepparkaka

Ett bord dukat med olika julgodis, chokladpraliner och cake-pops - en sorts småkaka på pinne.
Pepparkaksbollar med dadlar och cake pops med vita bönor är några av godsakerna på det här fikabordet. Ett bord dukat med olika julgodis, chokladpraliner och cake-pops - en sorts småkaka på pinne. Bild: Carina Ahlskog / Yle Råkost,Julgodis,glutenfri diet,Fika,konfekt,sötsaker,choklad,chokladboll,kakklubbor,recept,levande föda,Strömsö (tv-program)

Att göra raw julgodis är både enkelt och gott. Man behöver inte bekymra sig om kulprov eller brända mandlar. Dessutom kan de flesta äta av godsakerna när de är glutenfria, mjölkfria och veganska.

Matkreatören och -skribenten Nathalie Aurén delar med sig av några recept som passar utmärkt till jul. Alla recept går bra att förbereda och förvara i kyl eller frys i flera veckor.

Ett fat med skurna havrekakor med choklad och tranbär.
Ett fat med skurna havrekakor med choklad och tranbär. Bild: Carina Ahlskog / Yle Råkost,glutenfri diet,Julgodis,choklad,bakverk,konfekt,recept,Strömsö (tv-program)

Snabba havrebitar med jordnötssmör och tranbär

Det här är ett enkelt röra ihop-recept som kan varieras i det oändliga och som också passar för en nybörjare i köket.

De torkade tranbären ger en julig smak men kan lika gärna bytas ut med någon annan torkad frukt som man råkar ha hemma.

Ingredienser (15-20 st):

  • 0,5 dl kokosolja
  • 0,5 dl osötat jordnötssmör
  • 2 msk honung
  • 2 msk kakao
  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl torkade tranbär
  • en nypa havssalt
Skurna havrekakor med choklad på ett bakplåtspapper.
Skurna havrekakor med choklad på ett bakplåtspapper. Bild: Carina Ahlskog / Yle Råkost,Julgodis,sötsaker,bakverk,glutenfri diet,recept,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Smält kokosolja, jordnötssmör och honung på låg värme i en liten kastrull.
  2. Ta bort från plattan och rör ner kakao, havregryn, tranbär och havssalt.
  3. Låt stå en liten stund.
  4. Bred ut i en liten form med bakplåtspapper.
  5. Ställ i kylskåpet i 2-3 timmar för att stelna.
  6. Skär upp i lämpliga munsbitar.
  7. Ät och njut.
  8. Förvara kallt.

Tips!
Degen kan med fördel portioneras ut som större småkakor på en bricka och blir då lite mera som havrekakor.

Raw pepparkaksbollar

Gillar du pepparkaksdeg? Då kommer du att älska de här raw bollarna. Basen består av nötter och dadlar som kryddas med pepparkakskryddor.

De här funkar bra som mellanmål eller som tilltugg på glöggminglet.

Ett kakafat med raw food-bollar garnerade med bipollen och kakaopulver.
Ett kakafat med raw food-bollar garnerade med bipollen och kakaopulver. Bild: Carina Ahlskog / Yle Råkost,Julgodis,chokladboll,pepparkakor,glutenfri diet,recept,levande föda

Ingredienser, ca 20 st:

  • 15-20 färska dadlar
  • 2,5 dl blandade nötter
  • 0,5 dl smält kokosolja
  • 1,5 msk pepparkakskrydda
  • en rejäl nypa flingsalt
  • kakao att rulla i

Gör så här:

  1. Ta bort kärnorna ur dadlarna och smält kokosoljan i en liten kastrull. Mixa nötterna grovt i en matberedare eller mixer.
  2. Lägg i dadlar och kokosolja och mixa till en kletig deg.
  3. Ha till sist i pepparkakskrydda och flingsalt och mixa lite till. Om du inte har pepparkakskrydda går det bra att ta 2 tsk kanel, 2 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära och 1 tsk nejlika.
  4. Låt degen vila 30 minuter i kyl.
  5. Forma till bollar. Om du vill kan du rulla bollarna i kakaopulver och bipollen.
  6. Ställ i kylen en stund innan servering. Bollarna håller flera dagar i kylskåp och går även bra att frysa.

Cake pops med mintsmak

Bönor i godis? Självklart! Vita bönor är perfekta att använda som bas om man vill ha en kakdegskonsistens och vem gillar inte kakdeg?

Bönorna har en neutral smak så man behöver inte avslöja sin hemliga ingrediens om man inte vill.

En burk med ett gäng cake-pops godis på pinne, doppade i smält choklad och garnerade med lite flingsalt.
En burk med ett gäng cake-pops godis på pinne, doppade i smält choklad och garnerade med lite flingsalt. Bild: Carina Ahlskog / Yle Råkost,kakklubbor,Julgodis,konfekt,Praliner,choklad,glutenfri diet,recept,levande föda

Ingredienser till ca 20 st:

  • 1 paket kokta vita bönor (285 g, avrunna 170g)
  • 10 st färska dadlar (urkärnade)
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk pepparmintsolja (eller 2 tsk pepparmintsarom)
  • 0,5 dl smält kokosolja
  • 75 g mörk choklad (minst 70% kakao)
  • grillpinnar
  • flingsalt att toppa med
Ett serveringsfat med hemlagade chokladdoppade praliner garnerade med flingsalt.
Ett serveringsfat med hemlagade chokladdoppade praliner garnerade med flingsalt. Bild: Carina Ahlskog / Yle Råkost,Julgodis,konfekt,choklad,Praliner,glutenfri diet,Strömsö (tv-program)

Gör så här:

  1. Smält kokosoljan försiktigt i en kastrull.
  2. Mixa vita bönor och dadlar i en matberedare.
  3. Lägg till kakao, pepparmintsolja och kokosolja och mixa till en kladdig deg.
  4. Ställ en stund i kylen så att den stelnar lite.
  5. Smält choklad över vattenbad.
  6. Rulla degen till bollar och låt vila i kylen 30 min.
  7. Bryt grillpinnarna på mitten, tryck sedan i en grillpinne i varje boll.
  8. Doppa cake popsen och smält choklad och strö över lite flingsalt.
  9. Ställ cake popsen i ett glas (för stabilitet kan du fylla glaset med grovsalt eller socker).
  10. Förvara kallt.
Porträtt av tv-programmet Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström tillsammans med den kvinnliga gästen Nathalie Aurén som är matkreatör och matskribent.
Det är roligt att göra julgodis tillsammans. Elin Skagersten-Ström och Nathalie Aurén gör lyxiga cake pops med den otippade kakingrediensen vit böna. Porträtt av tv-programmet Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström tillsammans med den kvinnliga gästen Nathalie Aurén som är matkreatör och matskribent. Bild: Carina Ahlskog / Yle Elin Skagersten-Ström,Strömsö (tv-program),Nathalie Aurén

Du hittar flera glutenfria och raw food-recept på Nathalies blogg Flowkitchen.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö