Hoppa till huvudinnehåll

Efter otäcka tacklingarna: Vartiainen och Mieho avstängda de kommande veckorna

Patrik Puistola ligger på isen omringad av lagkamrater.
Patrik Puistola blev liggande på isen efter Panu Miehos tackling. Patrik Puistola ligger på isen omringad av lagkamrater. Bild: AOP /Hannu Luostarinen ishockey,Patrik Puistola,Jukurit,FM-ligan i ishockey

Pelicans Taavi Vartiainen stängs av i sex matcher och Ilves Panu Mieho i fyra. Det beskedet kommer disciplindelegationen med efter de tuffa tacklingarna i tisdagens omgång.

Två tacklingar blev stora samtalsämnen i samband med tisdagens omgång i ishockeyligan.

Tapparabacken Tuukka Mäntyla blev liggande medvetslös på isen efter en tackling av Taavi Vartiainen och Jukurityttern Patrik Puistola sänktes av Panu Miehos hårda tackling.

Både Mäntyla och Puistola tvingades lämna sina respektive matcher på bår och fördes till sjukhus. Vartiainen och Mieho fick omedelbart matchstraff.

Efter matcherna har ligan granskat tacklingarna och väljer nu att stänga av spelarna.

Enligt den disciplinära chefen Sampo Liusjärvi var Vartianens tackling värd fem matchers avstängning men han straffas med ytterligare en match eftersom det här inte var första gången.

– Disciplindelegationen anser att hårda tacklingar fortfarande hör till sporten men de måste ske på ett regelrätt sätt. Vartiainen ser situationen i god tid men genomför ändå tacklingen så att den resulterar i en hård träff mot motståndarens huvud, skriver man.

För Panu Mieho blir avstängningen fyra matcher lång. Han har tidigare inte blivit straffad för liknande händelser.

– Miehos tackling träffar först Puistola på överkroppen och fortsätter sedan mot huvudet. Puistola fick en hård smäll i huvudet så därför är fråga om en tackling mot huvudet, skriver man.

Mieho har avtjänat sin avstängning då Ilves möter JYP den 20 december. Vartiainen får spela för Pelicans den 30 december när laget ställs mot HIFK.