Hoppa till huvudinnehåll

Fallet med Veijo Baltzar utreds nu också som sexuellt utnyttjande

Närbild på Veijo Baltzar i svart skinnjacka.
Kulturrådet Veijo Baltzar häktades tillsammans med en kvinna i november. Närbild på Veijo Baltzar i svart skinnjacka. Bild: Lehtikuva Veijo Baltzar

Helsingforspolisen meddelar att utredningen kring kulturrådet Veijo Baltzar nu också går under rubriken sexuellt utnyttjande.

Baltzar och en 36-årig kvinna häktades den 21 november misstänkta för grov människohandel och misshandel. Nu har också häktningsbegäran för sexuellt utnyttjande lagts till efter att förundersökningen framskridit.

Enligt tidningen Helsingin Sanomat ska Baltzar ha lockat och manipulerat tonårsflickor att komma till hans hus i Gammelboda i Ekenäs via en integrationsteater i Helsingfors.

Ett hus vid havet.
Huset i Gammelboda har beslagtagits. Ett hus vid havet. Bild: Yle / Patrik Rosström Veijo Baltzar,människohandel,Raseborg,Ekenäs,romer,romsk kultur,gammelboda

Helsingforspolisen meddelar att de ännu ska höra ett flertal vittnen. Det finns fortfarande en hel del att reda ut innan förundersökningen är klar.

Eftersom förundersökningen fortfarande är i ett tidigt skede, kan polisen inte ge närmare uppgifter utan att äventyra utredningen, säger kriminalkommissarie Saara Asmundela från Helsingfors polisinrättning.