Hoppa till huvudinnehåll

Finland EM-sexa i lagkappen – Jenna Laukkanen lätt till medleyfinal

Jenna Laukkanen simmar bröstsim.
Jenna Laukkanen simmar bröstsim. Bild: EPA Jenna Laukkanen

Finland hade inget med medaljstriden att göra i mixedlagkappen men man slog två lag i finalen. För Jenna Laukkanen var det en hektisk kväll då hon även hade två individuella semifinaler på programmet.

Jenna Laukkanen, Ida Hulkko, Riku Pöytäkivi och Ari-Pekka Liukkonen fixade på förmiddagen en finalplats för Finland i mixedlagkappen på 4 x 50 meter medley.

Finland var sjunde lag som gick vidare och i finalen lyckades man förbättra den placeringen.

Finland ställde upp med damerna på rygg- och bröstsimsetapperna och låg sist när halva finalen var avgjord. Pyötäkivi och Liukkonen lyckades knipa två placeringar på sina etapper och Finland gick i mål som sexa.

Finland var nästan tre sekunder långsammare än Ryssland som vann guldet. Holland tog silver och bronset gick till Danmark.

– Det var roligt att tävla i dag och strongt av oss att gå till final. Vi förbättrade tiden från försöken så det känns bra, sade Hulkko till Yle efter finalen.

Laukkanen snabb på 100 meter medley

Jenna Laukkanen simmade också i två individuella semifinaler i kväll. På 100 meter medley gjorde hon en stark insats knep en plats i morgondagens final.

Laukkanens 58,88 var tredje bästa tid i semifinalheatet och den fjärde bästa totalt. Snabbast av alla i semifinalerna var storfavoriten Katinka Hosszu.

– Jag gjorde några små misstag men överlag en balanserad insats. Jag förväntar mig att det blir en jämn final imorgon och jag ska försöka ta några skalper, sade Laukkanen efter semifinalen.

På 50 meter bröstsim förbättrade hon sitt personliga rekord med en hundradel men hennes 25,90 räckte inte till för final.

Laukkanen hade elfte tid i semifinalerna och skulle ha behövt kapa ytterligare två tiondelar för att gå in bland de åtta bästa som får simma i final.