Hoppa till huvudinnehåll

Finland kan lamslås om några dagar - nästan hundratusen strejkar

Arbetet med Costa Smeralda fortsätter på Åbovarvet.
Om strejken bryter ut på måndag läggs en stor del av arbetet ner på varvet i Åbo. Arbetet med Costa Smeralda fortsätter på Åbovarvet. Bild: Petra Ristola / Yle Meyer Turku,varvsindustri,Åbo,skeppsvarv,offshoreindustri,skeppsbyggnad

På måndag, den 9 december har Industrifacket, fackförbundet Pro och de högre tjänstemännen, YTN, utlyst en tre dagars strejk som ska pågå fram till den 11 december.

Byggnadsförbundet och Elektrikerförbundet har meddelat att de stöder strejken och därmed kan nästan hundratusen arbetstagare vara i strejk nästa vecka.

Riku Aalto / Teollisuusliiton puheenjohtaja / Ammattiliittojen toiminta / Hakaniemi 14.06.2017
Industrifackets ordförande Riku Aalto. Riku Aalto / Teollisuusliiton puheenjohtaja / Ammattiliittojen toiminta / Hakaniemi 14.06.2017 Bild: Jouni Immonen / Yle

Dessutom har Elektrikerförbundet en egen arbetstvist gällande facklig representation på arbetsplatserna och har därför utlyst en omfattande strejk som inleds på torsdag 5.12 och pågår i fyra veckor.

Förbunden ser inga andra möjligheter än strejk

Strejkerna berör bland annat Meyer Turkus varv i Åbo, bilfabriken i Nystad, Nestes raffinaderi i Nådendal och Bolidens nickelsmältverk i Harjavalta.

Industrifacket beklagar att man är tvungen att ta till så här kraftiga åtgärder men anser att arbetsgivaren inte har gett några andra alternativ.

Tankning av bensin.
Strejken kan påverka bränsledistributionen då arbetet på bland annat Nestes raffinaderi i Nådendal körs ner. Tankning av bensin. Bild: Juha-Pekka Inkinen/Yle tankning

- Vi har lagt fram skäliga krav på löneförhöjningar och dessutom anser vi att kikytimmarnas tid är förbi, säger Riku Aalto som är ordförande för Industrifacket.

Förbundet förkastade riksförlikningsmannens medlingsbud i måndags.

Stora följder för industrin i Egentliga Finland

Vid varvet i Åbo vill man i nuläget inte kommentera vilka följderna av en eventuell strejk kan tänkas bli.

Meyer Turkus kommunikationschef Tapani Mylly
Åbovarvets kommunikationsdirektör Tapani Mylly vill inte kommentera något alls i nuläget. Meyer Turkus kommunikationschef Tapani Mylly Bild: Petra Ristola / Yle Meyer Turku,skeppsvarv,Åbo,offshoreindustri,director of communications

Varvet håller som bäst på med att färdigställa fartyget Costa Smeralda. Varvet har haft problem med att hålla tidtabellen och har redan i två repriser fått meddela att fartyget försenas.

Vid varvet jobbar man nu dygnet runt och enligt uppgifter som Yle Åboland fått ta del av förbereder sig varvet på en eventuell strejk genom att öka arbetstakten.

- Vi vill inte kommentera något gällande strejken eller Costa Smeralda för tillfället, säger kommunikationsdirektör Tapani Mylly vid Meyer Turku. Vi skickar ut ett pressmeddelande då vi har mer att berätta.

Juha Jormanainen
Huvudförtroendeman Juha Jormanainen strejkvaktar om det blir strejk på måndag. Juha Jormanainen Bild: Yle/Paula Koskinen juha jormanainen

- Visst jobbar vi nu på för fullt men om det har med Costa Smeralda eller strejken att göra är svårt att säga, medger varvsarbetarnas huvudförtroendeman Juha Jormanainen.

- Alltid då ett fartyg är så gott som klart betyder det mer arbete här på varvet, säger Jormanainen. Vi jobbar dygnet runt för att få allt klart.

Enligt Jormanainen är varvets anställda tudelade i frågan om strejk.

fartyget costa smeralda i stor vit  skepnad
Arbetet med att färdigställa den senaste lyxkryssaren är på slutrakan vid Åbovarvet och en strejk kan få stora följder. fartyget costa smeralda i stor vit skepnad Bild: Petra Ristola / Yle skeppsvarv,Meyer Turku,kryssningsfartyg,Åbo,offshoreindustri

- Vissa förstår att det är enda möjligheten att pressa arbetsgivaren till att ge oss skäliga löneförhöjningar, säger Jormanainen. För andra känns det konstigt att strejka då vi har så mycket jobb och orderboken full av arbete.

Nestes raffinaderi kan inte köras ner i en handvändning

Industrifackets strejk hotar att lamslå samhällets viktiga funktioner skriver Neste i ett pressmeddelande som publicerades i torsdags.

Neste är orolig för vilka följder en eventuell strejk kan få eftersom en stor del av verksamheten på raffinaderierna i Nådendal och Sköldvik är känsliga för oplanerade störningar.

Kimmo Aho, huvudförtroendeman vid Nestes raffinaderi i Nådendal
Kimmo Aho, huvudförtroendeman vid Nestes raffinaderi i Nådendal. Kimmo Aho, huvudförtroendeman vid Nestes raffinaderi i Nådendal Bild: Yle / Dani Branthin Neste Abp,Kimmo Aho, huvudförtroendeman vid Nestes raffinaderi i Nådendal

Att köra ner verksamheten kräver flera dagar och kan inte göras i en handvändning.

- Det här var det enda alternativet för att lägga press på förhandlingarna, säger Kimmo Aho som är huvudförtroendeman vid Nestes raffinaderi i Nådendal. Räcker inte det här måste vi ta till hårdare tag och fler åtgärder.

Nestes raffinaderi i Nådendal
Nestes raffinaderi i Nådendal. Nestes raffinaderi i Nådendal Bild: Yle / Dani Branthin Neste Abp,Nestes raffinaderi i Nådendal

Enligt Aho börjar man köra ner verksamheten i Nådendal i slutet av veckan och på måndag stänger man verksamheten i oljehamnen och inga transporter in och ut från raffinaderiet genomförs.

- Om strejken på måndag är ett faktum så körs raffinaderiet på sparlåga och bara de mest kritiska funktionerna som tryggar anläggningens säkerhet är i bruk, säger Aho.

Bilfabriken utreder vilka följderna blir

Vid bilfabriken i Nystad tror man inte att elektrikerförbundets strejk som inleddes idag, 5.12, får några som helst följder för produktionen.

Mikael Mäki, en man med mörk mustasch, skägg, hår i hästsvans och en brun kavaj.
Mikael Mäki vid bilfabriken i Nystad säger att företaget som bäst utreder vilka strejkens följder kan bli. Mikael Mäki, en man med mörk mustasch, skägg, hår i hästsvans och en brun kavaj. Bild: Yle / Mattias Simonsen porträtt,mikael mäki

- För vår del tror jag inte att strejken har några följder och produktionen kan fortsätta som normalt, säger kommunikationschef Mikael Mäki vid Valmet Automotive. Men går Industrifackets medlemmar i strejk på måndag blir det värre.

Mäki säger till Yle Åboland att Valmet som bäst utreder vilka följderna blir och att man hoppas att parterna kan komma överens innan måndag då strejken hotar att lamslå en stor del av landets industriföretag.

Auton runko liukuhihnalla.
Det är ännu oklart hur stora följder av en eventuell strejk blir på bilfabriken men vid Valmet Automotive hoppas man att parterna kan komma överens innan strejken bryter ut. Auton runko liukuhihnalla. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Valmet Automotive,Nystad,Mercedes-Benz,robotar

- Vi kan bara hoppas att man kan nå ett medlingsbud innan måndag för bryter strejken ut blir det dyrt för företagen då produktionen stannar, säger Mäki.