Hoppa till huvudinnehåll

Gör en smakrik matresa i ditt eget kök – servera etiopisk injera med kyckling- eller linsgryta

Mångfald i köket kan ge helt nya smakupplevelser. Injera är egentligen en plätt som är gjord på en smet som fått surna i några dagar. Här kör vi med ett förenklat recept på smeten som du rör ihop lika snabbt som en vanlig plättsmet.

Injera används ofta som “bestick” och äts med olika röror och grytor. Vi serverar injera med en klassisk etiopisk kycklinggryta, doro wat, med hela ägg, lite picklad lök och eventuellt ångade grönsaker.

Vill du ha ett vegetariskt alternativ kan du ersätta kycklinggrytan med linsgrytan mesir wat (se recept längst ner).

Injera plättar på ett fat i ett kök
Injera plättar på ett fat i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE Injera,matrecept,Strömsö (tv-program)

Injera

Ingredienser, 12 st ca 4 portioner

  • 5 dl teffmjöl
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1,25 dl yoghurt naturell
  • 7,5 dl kolsyrat vatten
  • 2 msk ghee (klarat smör)
Teffmjöl i en skål på ett bord
Teffmjöl Teffmjöl i en skål på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE matrecept,Strömsö (tv-program),Teff

Gör så här:

  1. Vispa samman mjöl, bakpulver och salt i en stor skål.
  2. Rör ner yoghurten i vattnet och vispa därefter ner vätskan i mjölet till en ganska tunn, slät smet.
  3. Smörj en stor stekpanna med klarat smör och hetta upp den över medelhög värme.
  4. Häll drygt 1 deciliter smet i stekpannan, börja hälla i mitten och häll i en spiral, och grädda i 20 sekunder.
  5. Täck med ett lock och grädda i ytterligare 30 sekunder.
Doro Wat-kycklinggryta på spisen i ett kök
Doro Wat-kycklinggryta på spisen i ett kök Bild: Carina Ahlskog/YLE kyckling,Gryta,matrecept,Strömsö (tv-program)

Doro Wat-kycklinggryta

Ingredienser

  • 2 medelstora rödlökar
  • 4 msk ghee (klarnat smör)
  • 2 msk berbere (kryddblandning)
  • 2 krm mald kardemumma
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 krm riven muskot
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 cm ingefära
  • 6 dl vatten
  • 1 kyckling eller motsvarande mängd kycklinglår, (ca. 2-2,5 kg, styckad i 10 bitar)
  • 4 msk rött bordsvin
  • 1 lime, saften av
  • 4 ägg, hårdkokta, skalade
Kryddblandning till doro wat-grytan
Kryddblandning till doro wat-grytan Bild: Carina Ahlskog/YLE Strömsö (tv-program),matrecept,kryddor

Gör så här:

  1. Hacka rödlöken grovt och fräs den i hälften av smöret (gheen) i en rymlig, tjockbottnad gryta på låg värme. Rör om då och då tills löken fått fin färg, cirka 15 minuter.
  2. Tillsätt resten av smöret, berbere, kardemumma, svartpeppar, kryddnejlika, vitlök, muskot, ingefära och och fräs tills löken mjuknat helt och tagit åt sig färgen från kryddorna, cirka 10 minuter.
  3. Häll på vatten och lägg i kycklinglår och kycklingben. Sjud i 15 minuter.
  4. Tillsätt vinet, och bröstbitarna, låt sjuda upp och sjud i 15-20 minuter.
  5. Rör ner limesaft och lägg försiktigt ner äggen i grytan och sjud i ytterligare 5 minuter.
  6. Om såsen är för tunn kan den redas av med lite maizena. Smaka av med salt.
  7. Innan servering dra loss benen från kycklingens kött så blir det lättare att äta grytan.
Picklad rödlök i en skål
Picklad rödlök i en skål Bild: Carina Ahlskog/YLE rödlök,recept,Strömsö (tv-program)

Picklad rödlök

Ingredienser

  • 2 st röda lökar
  • 1 st citron (saften)
  • 1 tsk socker
  • 1 msk olivolja
  • salt/peppar

Gör så här:

  1. Skala och strimla löken fint.
  2. Pressa över citron, salt och socker och arbeta den lite med händerna.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda löken med olivolja, låt stå en stund innan servering.

Grönsaker till serveringen

Ingredienser

  • 1 st broccoli
  • 100 gram gröna bönor
  • salt

Gör så här:

  1. Plocka broccolin in mindre bitar.
  2. Koka bönor och broccoli i lättsaltat vatten till önskad konsistens.

Mesir wat (linsgryta 4 portioner)

Ingredienser

  • Rapsolja till stekning
  • 2 st gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor finhackade
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 4 dl röda linser
  • 2-3 msk berbere
  • Ca 5-6 dl vatten

Gör så här:

  1. Hacka löken i tärningar och stek under omrörning i olja. När löken mjuknat och blivit glansig tillsätter du vitlöken och fräser en stund till. Tillsätt salt, socker och fräs i 2-3 min till, tillsätt eventuellt mer olja om det behövs.
  2. Häll i ca 1 dl vatten och låt löken och kryddorna puttra i 1-2 min. Vänd i linser och 3 dl vatten.
  3. Koka upp och låt sedan puttra under lock i ca 45 minuter på svag värme och rör om då och då. Späd eventuellt ut med vatten i omgångar under tiden grytan puttrar om den tjocknar för mycket.
  4. När grytan blivit krämig och len i konsistensen är den klar och behöver bara smakas av med salt och peppar.
Serveringsfat med etiopisk injera med Doro Wat-kycklinggryta
Serveringsfat med etiopisk injera med Doro Wat-kycklinggryta Bild: Carina Ahlskog/YLE Strömsö (tv-program),matrecept,etiopiska köket

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det:

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"