Hoppa till huvudinnehåll

Industrin varnar: Tredagarsstrejken nästa vecka kostar hundratals miljoner

Galina Koskelainen, en dam med blont hår i hästsvans under en blå skyddsmössa, monterar delar på en bil i en bilfabrik.
Strejken berör bland annat bilfabriken i Nystad Galina Koskelainen, en dam med blont hår i hästsvans under en blå skyddsmössa, monterar delar på en bil i en bilfabrik. Bild: Jari Hakkarainen/Yle Valmet Automotive,biltillverkare,Fabriksarbete,industriarbetare,Galina Koskelainen

Teknologiindustrin varnar för att de varslade strejkerna kommer att medföra förluster på hundratals miljoner euro. Inom teknologiindustrin är 60 000 anställda på väg i strejk natten mot måndagen.

Enligt arbetsgivarsidan medför den planerade tredagars strejken ett produktionsbortfall värt flera hundra miljoner euro.

- Läget är ytterst allvarligt, säger arbetsmarknadsdirektör Minna Helle vid Teknologiindustriföreningen. Fackförbundens lönekrav är alldeles för höga med tanke på det rådande ekonomiska läget. Det handlar om arbetsplatser som försvinner om industrins konkurrenskraft försämras, säger hon.

Fackförbunden har enligt arbetsgivarna motiverat kravet på högre löner med att lönerna har höjts i andra länder. Här glömmer arbetstagarsidan att arbetsmarknadsläget ser olika ut i olika länder, påpekar Helle.

Riksförlikningsmannens byrå varnade på torsdagen att alla de varslade strejkerna bryter ut natten till måndagen. Totalt tas cirka 100 000 fackanslutna ut i strejk.

De strejkande förbunden är Industrifacket, fackförbundet Pro och de högre tjänstemännens förbund YTN.

Strejken varar i tre dagar och pågår till den 11 december.

För drygt en vecka sedan utlyste Skogsindustrin en sex dagar lång lockout, som börjar den 12 december. Tidigare i dag meddelade riksförlikningsmannen att det inte finns några förutsättningar att ge ett medlingsbud i tvisten.

Tvisten gäller närmast de extra arbetsdagar som konkurrenskraftsavtalet förde med sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes