Hoppa till huvudinnehåll

Inget trendbrott på vallen för Kaisa Mäkäräinen – nöjd med insatsen i spåret: ”Åkningen får ett stort plus”

Kaisa Mäkäräinen ska börja skjuta.
Mäkäräinen bommade fyra skott i distansloppet. Kaisa Mäkäräinen ska börja skjuta. Bild: Lehtikuva skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

Vinden var nyckfull på vallen och Kaisa Mäkäräinen klarade inte av att bemästra den. Mäkäräinen drog på sig fyra straffminuter i distansloppet och missade en placering bland de tio bästa.

Kaisa Mäkäräinen har haft en oerhört tung start på säsongen. Under de två inledande tävlingarna i Östersund har hon svajat på vallen och i sprinten slutade hon på en blygsam 53:e plats.

Efter några tävlingsfria dagar fanns det chans till revansch i dagens distanslopp. Det blev inget nytt magplask för Mäkäräinen men hon hade inget med tätstriden att göra och slutade på trettonde plats.

– Åkningen får ett stort plus. Jag var ganska osäker på formen efter sprinten men nu har jag fått tillbaka tron. Skyttet var varierande men ingen katastrof, säger Mäkäräinen som hade den näst bästa åktiden i dagens lopp.

– Banan var mycket bättre än för herrarna igår även om den var ganska så ojämn. Jag var lite för försiktig i nedförsbackarna. Åkningen kändes ändå ganska så bra och det var roligt att åka.

Kaisa Mäkäräinen i spåret.
Mäkäräinen hade den näst bästa åktiden i distansloppet. Kaisa Mäkäräinen i spåret. Bild: Lehtikuva skidskytte,Kaisa Mäkäräinen

"Grämer mig för hur det gick i andra liggande"

Den nyckfulla vinden gjorde skyttet utmanade och endast en av de 100 åkarna klarade av att skjuta fullt i dag. För Mäkäräinen såg det bra ut till en början med fullt hus i första skyttet men sedan kom bommarna.

En straffminut i andra skyttet, två i tredje och ytterligare en i sista skyttet. Med fyra straffminuter blev det omöjligt att utmana om en topplacering.

– Jag grämer mig för hur det gick i andra liggande. Jag skruvade två steg åt vänster på dioptern och båda bommarna var till vänster. Om jag inte hade gjort det skulle jag kanske ha träffat alla, säger hon.

Mari Eder som inlett säsongen hoppfullt har haft maginfluensa de senaste dagarna och det syntes i tävlingen. Eder missade fem skott och slutade på 54:e plats.

Jenny Fellman hade heller ingen rolig tävling. Hon bommade bort sig direkt vid första skyttet då hon drog på sig tre straffminuter. Totalt blev det nio straffminuter och en 98:e plats för åländskan.

Precis som i herrarnas distanslopp blev också damernas tävling en fransk fest. Justine Braisaz vann tävlingen och Julia Simon slutade trea. Julija Dzjyma var den enda åkaren som sköt fullt det gav en andraplats.

Resultat, damernas distans:

1. Justine Braisaz FRA 42.35,1 (2)
2. Julija Dzjyma UKR +11,1 (0)
3. Julia Simon FRA +17,7 (2)
4. Ingrid Landmark Tandrevold NOR +25,2 (1)
5. Larisa Kuklina RUS +38,8 (2)
6. Lena Häcki SUI +1.05,7 (3)
7. Dorothea Wierer ITA +1.08,4 (3)
-------------------
13. Kaisa Mäkäräinen FIN +2.05,5 (4)
54. Mari Eder FIN +5.24,0 (5)
74. Suvi Minkkinen FIN +7.09,7 (4)
98. Jenny Fellman FIN +11.48,8 (9)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport