Hoppa till huvudinnehåll

Inveon firade sin sista fest - lärare och elever ser fram emot nya lokaler men sörjer en skola som blivit ett hem

Två unga kvinnor i svarta ytterkläder står på en trappa utanför ett gult hus. På väggen finns en skylt där det står frisör.
Elin Isaksson och Isabel Virtanen har klätt sig i svart till minne av sin skola som snart inte finns mer. Samtidigt ser de fram emot Prakticums nya fina utrymmen som de ska flytta till. Två unga kvinnor i svarta ytterkläder står på en trappa utanför ett gult hus. På väggen finns en skylt där det står frisör. Bild: Yle/Mira Bäck Inveon,elever,studerande,ungdomar,yrkesläroanstalter,Inveons sista fest

I januari slås yrkesinstitutet Inveon ihop med yrkesinstitutet Prakticum. På torsdagen festade lärare och sorgklädda elever i Haiko en sista gång.

- Det är kiva att alla är tillsammans ännu före vi blir Prakticum, säger Elin Isaksson som studerar till frisör.

Hon och några kompisar står ute på gården i väntan på att Inveons sista fest ska börja. De har förberett sig genom att klä sig på ett lite speciellt sätt.

- Vi har satt på oss svarta kläder till minne av Inveon, säger kockstuderande Isabel Virtanen.

En man står på scen och talar i en mikrofon. Han viftar med ena handen medan han talar. Framför scenen sitter många ungdomar.
Komikern Anders Helenius uppträdde under festen. En man står på scen och talar i en mikrofon. Han viftar med ena handen medan han talar. Framför scenen sitter många ungdomar. Bild: Yle/Mira Bäck komiker,stå-upp-komiker,studerande,anders helenius

Nu har Inveon ett verksamhetsställe i Haiko och ett i centrum av Borgå, men snart går flyttlasset till Prakticums lokaler i Estbacka.

Trots att de studerande sörjer bortgången av sin gamla skola ser de fram emot att få flytta in på det nya stället.

Både Isaksson och Virtanen har besökt de nya lokalerna med sina klasskamrater.

- Där är riktigt städat och bra inneluft. Nog är det kiva att vara på ett nytt ställe och se hur det är, säger Virtanen.

Att lämna ett hem

Yrkesinstitutet Inveon hette Östra Nylands Yrkesskola fram till 2009 då ÖNY slogs samman med Borgå hantverks- och konstindustriskola.

Inveon, tidigare ÖNY, har funnits i Haiko ända sedan 1950-talet. Otaliga östnyländska yrkespersoner har utbildats här genom åren.

En man i blå kragskjorta står framför en vit vägg. På kragskjortan står det Inveon och Peter Tallberg.
För Peter Tallberg är Inveons lokaler i Haiko som ett andra hem. En man i blå kragskjorta står framför en vit vägg. På kragskjortan står det Inveon och Peter Tallberg. Bild: Yle/Mira Bäck Inveon,yrkesläroanstalter,lektor,Inveons sista fest

En av dem är Peter Tallberg som är lektor i maskin- och tillverkningsteknik. Han har jobbat på Inveon i nästan tjugo år i olika omgångar.

- Jag har varit elev, städare och lärare. Det enda jag inte har varit här är rektor, skojar Tallberg.

Han lämnar Haiko med blandade känslor.

- Det är ju förstås en fin sak att vi har fått en ny plats som vi ska flytta till, men det är ju också med sorg i hjärtat som man lämnar sitt hem. Nog har den betytt mycket för mig, den här skolan, säger Tallberg.

Närbild på flera vinglas fyllda med en röd dryck, antagligen saft.
Är det saft i glasen, månntro? Det bjöds på cocktailbitar och dryck. Närbild på flera vinglas fyllda med en röd dryck, antagligen saft. Bild: Yle/Mira Bäck Inveon,yrkesläroanstalter,servering,drycker,glas,saft,Inveons sista fest

Han har många fina minnen från ÖNY, de första från tre åren som han studerade och bodde på internatet i Haiko.

- Vi var ju ett stort gäng som bodde här, ungefär hundra elever. Vi spelade kort många kvällar, besökte Borgåbiografen en gång i veckan och simhallen en gång i veckan, säger Tallberg.

Visst har han också många minnen från själva skolan.

- Både vad man har fått jobba med och vad man har lärt sig. Det måste jag säga att inom mitt kunskapsområde så har den här skolan betytt mest av allt i mitt liv, säger Tallberg.

Många anekdoter

Under åren har det hänt en hel del och Tallberg har flera anekdoter på lager.

En gång medan Tallberg fortfarande studerade körde någon ner skolans traktor genom isen.

- När rektorn kom och inspekterade så föll han själv i vaken.

En man med vit kragskjorta och väst står på en scen. Han håller i en gitarr och sjunger i en mikrofon.
Frans Andersson, mer känd under det tidigare artistnamnet Lee Angel, spelade och sjöng. Han berättade att han själv studerat på ÖNY. En man med vit kragskjorta och väst står på en scen. Han håller i en gitarr och sjunger i en mikrofon. Bild: Yle/Mira Bäck musiker,Inveons sista fest

Rektorn var flink och kom snabbt upp därifrån.

- Så där ska man inte göra, sa han bara, berättar Tallberg och skrattar till.

Skolan har gett regionen väldigt mycket.

- Många har studerat här och många företag har bildats här. Det har varit viktigt för mig, att ungdomarna fortfarande ska ha en utbildningsplats i sin egen region, säger Tallberg.

På ett bord står skålar och fat fyllda med sötsaker och små salta bitar. Vinglas är fyllda med röd saft.
Efter festprogrammet fick elever och personal ta åt sig av en massa godheter. På ett bord står skålar och fat fyllda med sötsaker och små salta bitar. Vinglas är fyllda med röd saft. Bild: Yle/Mira Bäck Inveon,yrkesläroanstalter,mat,servering,Inveons sista fest

Tallberg har besökt de nya lokalerna i Estbacka på förmiddagen innan festen. Det finns en hel del att förbereda inför flytten.

- Som lärare kan jag inte tro annat än att det blir bra. Men det blir annorlunda. För vissa branschers del blir det mindre, kanske till och med sämre utrymmen, men tiderna har ändrats och undervisningen ändras, så vi ska nog tro att allt blir riktigt bra, säger Tallberg.

På torsdagsmorgonen besökte studerandena Lia Sivén och Leonard Kurki Yle Östnyland för att berätta om hur de förberedde sig inför den sista festen och flytten. Det kan du höra här: