Hoppa till huvudinnehåll

JHL och Arkea nådde överenskommelse

Bitar av uppskuren äppelpaj i en form.
Kanske dags för tårta och kaffe då ett avtal äntligen är rott i hamn mellan JHL och Arkea. Bitar av uppskuren äppelpaj i en form. Bild: Yle/ Nora Engström äppelpaj

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och Arkea har efter intensiva förhandlingar i december lyckats förhandla fram en överenskommelse.

Förhandlingsresultatet godkändes av Arkeas och JHL:s styrelser på torsdagen.

Enligt överenskommelsen byter inte Arkea till ett billigare och sämre kollektivavtal och blir igen medlem i arbetsgivarorganisationen Avainta.

Det lokala avtalet träder i kraft vid årsskiftet och är ikraft till slutet av 2020.

– Vi lyckades nå en överenskommelse eftersom båda parter kompromissade, säger Jytys ordförande Maija Pihlajamäki. Det lokala avtalet som slöts nu ger arbetstagarna ett bättre avtal.

Långvarig tvist ledde till strejker

Den långvariga tvisten gällde Arkeas planer att byta kollektivavtal och har pågått hela hösten.

I september meddelade bolaget som till 98 procent ägs av Åbo stad att de byter arbetsgivarförbund och att de flyttar de anställda till ett billigare kollektivavtal.

JHL godkände inte de här planerna och genomförde tillsammans med Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty två tre dagar långa strejker.

I den strejk som avslutades förra veckans fredag deltog alla anställda inom Åbo stad som tillhörde fackförbundet JHL.

Strejkerna innebar bland annat stora problem för stadens service och drabbade matutdelningen och städningen i skolor och daghem.

Nytt avtal räcker inte

I ett pressmeddelande meddelar Arkea att det nya lokala avtalet inte ensamt räcker till för att balansera bolagets ekonomi.

Företaget har på alla nivåer sökt lösningar som kunde underlätta den svåra situationen och det arbetet fortsätter nu.

Dessutom måste vi hitta andra strukturella förändringar som gör att bolagets ekonomi är i balans för man kan inte vara förlustbringande skriver bolaget i pressmeddelandet.

Artikeln uppdaterad med kommentarer av Jyty och Arkea.