Hoppa till huvudinnehåll

Stormigt för också svenska regeringen: Vänsterpartiet får stöd av M, KD och SD i misstroende mot minister

Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister. Bild: Foto: Fredrik Wennerlund Copyright: Stella Pictures/All Over Press arbetsmarknadsminister,Eva Nordmark

Vänsterpartiet vill stoppa privatiseringen av arbetsförmedlingen, och förklarar nu misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Både Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hänger på - en allians som får regeringsrepresentanter och experter att till och med tala om nyval.

Vänsterpartiet har i två veckor bett regeringen komma emot dem i frågan om arbetsförmedlingen och ännu i dag lämnade Vänsterpartiets partiordförande Jonas Sjöstedt en tidsfrist för förhandlingar:

– Vi vill stoppa kaosprivatiseringen, vi vill få mer pengar till arbetsförmedlingen och se till att den fungerar i hela landet, så vi bjöd nu in regeringen: Förhandla med oss, lös det här, sade Sjöstedt i riksdagen i dag.

Vi vill stoppa kaosprivatiseringen― Jonas Sjöstedt (V)

Sjöstedt såg till att uttala sig ensam och på det sättet göra klart att det är sakfrågan som är viktig, inte att fälla regeringen och särskilt inte att samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna som höll gemensam pressträff om frågan en stund senare.

– Våra partier brukar inte vara överens med Vänsterpartiet, men i den här frågan tycker vi lika och kommer därför att agera lika, sade moderatledaren Ulf Kristersson på presskonferensen.

Våra partier brukar inte vara överens med Vänsterpartiet, men i den här frågan tycker vi lika― Ulf Kristersson (M)

– Reformen gällande Arbetsförmedlingen saknar stöd i riksdagen, sade Kristdemokraternas partiordförande Ebba Bush Thor.

Också Sverigedemokraterna har meddelat att de kommer att stöda ett misstroende.

Vänsterpartiet har förutom att kritisera privatiseringen av arbetsförmedlingen också föreslagit en haverikommission som granskar konsekvenserna av privatiseringsprojekten de senaste åren. Det skrev partiet i en debattartikel i DN förra helgen, och nämnde apoteken, elnätet, järnvägen och mobilnäten som exempel på privatiseringar som behöver ses över.

Omröstning tidigast i början av nästa vecka

Vänsterpartiet har lagt fram krav de vill att regeringen möter till måndag, Moderaterna och Kristdemokraterna lade fram krav de vill att möts till tisdag. Annars går de vidare med misstroendeförklaringen.

Vänsterpartiet hade med sina 27 ledamöter inte fått ihop de 35 namn som krävs för en misstroendeomröstning. Tillsammans med M, KD och SD är det inget problem - och eftersom Sverige har en minoritetsregering kan misstroendeomröstningar i Sveriges riksdag verkligen leda till att en minister måste avgå.

Omröstning i riksdagen blir det tidigast i början på nästa vecka. Fram till det finns det möjlighet för regeringen att förhandla fram en lösning.

Regeringskris också i Sverige?

Den nya konstellationen där oppositionspartier med så olika bakgrund samarbetar i en fråga får både politiker och politiska experter att tala om nyval i Sverige. Det har spekulerats om konsekvenserna av en misstroendeomröstning redan en tid.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, utesluter inte nyval när hon intervjuas av Expressen. Hon säger att vänsterns pakt med de högerkonservativa kommer att leda till att ministern måste avgå, och då måste partiet ta ställning till hur de ska välja att gå vidare. Ett av alternativen är enligt henne att regeringen avgår.

– Alternativen är att man väljer att gå vidare och utse en ny arbetsmarknadsminister eller säga att det inte är möjligt att regera med det underlaget som vi har, säger Karlsson till Expressen.

Hon säger också att det är för tidigt att uttala sig och att det hela är en fråga för statsministern.

Regeringens opinionsstöd är i botten

Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg ser i sin analys uttalandena från partierna som en upptrappning,

- Det budskap socialdemokrater och regeringen har skickat till Vänsterpartiet, som regeringsföreträdare också gärna sprider till journalister, är att det här kommer leda till ett extraval, att det finns risk för att man inte kan styra landet om sådana här oheliga allianser i riksdagen går ihop om att avsätta ett statsråd. Med det vill man ha sagt att akta er så det inte blir ett extraval.

Samtidigt poängterar han att extraval inte är något socialdemokraterna och de andra partierna inom januariöverenskommelsen vill ha, eftersom deras siffror är så dåliga.

Den senaste opinionsmätningen i onsdags, från SCB, gav Sverigedemokraterna en toppnotering på 22,6 procent, och Socialdemokraterna en bottennotering på 26,3 procent.

Kristersson och Åkesson träffades på tumanhand

Det som ytterligare ökar på spänningarna inom svensk politik just nu är att Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i går för första gången träffades enskilt för att prata politik.

Det blev stor uppståndelse när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor gjorde det samma i somras. Kristersson har tidigare lovat sina väljare att han inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna, men trots det träffades partiledarna, med sina gruppledare från riksdagen, i går och uppgav att de diskuterat flera inrikespolitiska frågor: gängkriminalitet, kärnkraft och migration nämner Kristersson på sin Facebooksida.

- Vi moderater kommer göra allt som står i vår makt för att söka brett stöd i Sveriges riksdag för en bättre politik, och inte bara vänta till nästa val. Det kräver att man samlar de partier som i olika sakfrågor vill åstadkomma förändring, skrev Kristersson i går på sin Facebooksida.

Kristersson sade ändå till Dagens Industri att det inte är fråga om att det formats något nytt konservativt block mellan M, KD och SD.

Läs också