Hoppa till huvudinnehåll

Två färjor ska bli en nästa vinter mellan Norrskata, Houtskär och Korpo enligt NTM-centralen – invånare rasar: "Vi kommer aldrig att finna oss i förändringarna"

Utsikten mot röda trähus på stranden i Kittuis från landsvägsfärjan som anländer till Houtskär.
Inte första gången man kommer med ett sådant här förslag, säger ortsborna. Utsikten mot röda trähus på stranden i Kittuis från landsvägsfärjan som anländer till Houtskär. Bild: Linus Hoffman / Yle Houtskär,färja,korpo-houtskär

Förändringen skulle innebära en avsevärd försämring för alla pendlare och överskrida den lagstadgade tiden som en skolskjuts får ta för barnen på skärgårdsöarna, säger öbor.

Ingen har hört oss i den här frågan!― Johanna Tengström, lokalpolitiker i Houtskär

Johanna Tengström och Christer Friis är aktiva lokalpolitiker (SFP) i Houtskär och är bittra och arga över NTM-centralens beslut.

Från början av november 2020 till slutet av mars 2021 ska nämligen färjorna mellan Galtby i Korpo och Kittuis i Houtskär samt mellan Galtby och Norrskata slås ihop till en enda färja.

Det här kommer att påverka många, säger Tengström och Friis.

– Det låter alldeles fruktansvärt. Vårt liv görs bara svårare och svårare här ute. Det är redan svårt att bo bakom så här många färjor och sen ännu att det ska dras in på de några turer som vi har, det begränsar nog livet, säger Tengström.

– Jag är förvånad, att man över huvud taget kommer med ett sådant här förslag. Det här kommer avsevärt försämra möjligheten för yrkesverksamma människor att jobba utanför den egna ön. Vi har många som varje dag pendlar mellan öarna, säger Friis.

Det här kommer avsevärt försämra möjligheten för yrkesverksamma människor att jobba utanför den egna ön.― Christer Friis, lokalpolitiker i Houtskär

Friis vet inte heller om tjänstemän har vetat om den här förändringen, eller inte.

– Men det är intressant att NTM-centralen kan fatta ett beslut utan att höra kommuninvånarna eller omsorgsnämnderna i skärgården, säger Friis.

Den maximala tiden en skolskjuts får ta kommer överskridas

Dessutom kommer förändringen leda till att en del skolskjutsar blir olagligt långa.

Den maximala tiden en skolskjuts får ta är tre timmar för en högstadieelev och eftersom högstadiet finns i Korpo ska alla skärgårdsbarn ta sig dit för att gå i skolan.

– Bor man på Mossala kommer skoldagen absolut att bli över tre timmar lång, säger Tengström.

Just nu är den redan på gränsen för en del elever, kring två timmar och 55 minuter.

– Min dotter som går i högstadiet har redan nu över åtta timmar långa skoldagar. Blir det ännu längre färjturer kommer det här bli jättetungt, fortsätter Tengström.

Bor man på Mossala kommer skolvägen absolut att bli över tre timmar lång.― Johanna Tengström, lokalpolitiker i Houtskär

Dessutom blir det också svårare att pendla till mötena i Pargas, säger hon.

– Jag själv som är politiskt aktiv tänker bara hur mycket de här mötesdagarna förlängs för mig, halva dagen går redan till att delta i mötena; jag far härifrån klockan 14 och mötet börjar 17, och så kommer jag hem efter tio - det blir långa dagar. Samtidigt är det jätteviktigt att vi också finns med och kan vara aktiva och delta i beslutsfattandet.

"Vi kommer aldrig att finna oss i förändringarna"

Både Christer Friis och Johanna Tengström tänker kämpa för att få ändring på det här beslutet.

– Vi måste försvara oss själva! Ingen har hört oss i den här frågan, även om det är vi som har sakkunskapen här på plats och ställe, inte de som sitter bakom ett skrivbord någonstans, säger Tengström.

– Vi kommer aldrig att finna oss i förändringarna. Före jul ska nog alla kanaler aktiveras för att påverka det här beslutet, säger Friis.