Hoppa till huvudinnehåll

Unik mässlingsvaccinering på Samoa - nationen stängs för två dagar

Röd flagga är signalen för ovaccinerade på Samoa
Röd flagga är signalen för ovaccinerade på Samoa Röd flagga är signalen för ovaccinerade på Samoa Bild: Reuters TV Samoa,mässling,vaccinering

Önationen Samoa nordost om Nya Zeeland har utlyst två dagars ledighet då samhället i praktiken stängs för vaccinering av landets invånare mot mässling.

En mässlingsepidemi i Samoa har hittills krävt över 60 liv. De flesta som har dött är barn.

Omfattande vaccineringskampanj i Samoa
Vaccineringsteamen ska jobba snabbt och effektivt i två dagar Omfattande vaccineringskampanj i Samoa Bild: Reuters TV Samoa,mässling,vaccinering

Företag och alla samhällsfunktioner som inte anses vara helt nödvändiga är stängda i dag och i morgon.

Vårdteam går från dörr till dörr för att vaccinera människor som inte fått vaccin mot det högst smittosamma viruset.

Nedstängningen av Samoa görs i syfte att så snabbt och effektivt som möjligt nå alla ovaccinerade. Regeringen har uppmanat ovaccinerade familjer att hissa ett rött tygstycke eller en flagga utanför sina hem som signal.

Invånare ombeds stanna hemma och inte bege sig ut i bil. Vägarna ska hållas öppna för vaccineringsteamen så att de enkelt och snabbt ska kunna utföra sitt arbete.

Önationen har 200 000 invånare.

Före mässlingsutbrottet hade vaccinationsgraden i Samoa sjunkit till bara 30 procent - det vill säga långt under 90 procent som rekommenderas. Antivaccineringskampanjer på sociala medier har varit en orsak till den försvagade immuniteten.

Över 4 200 mänskor har smittats av mässlingsviruset.

Antalet mässlingsfall har ökat i hela världen - också i välfärdsnationer som Tyskland och USA - på grund av olika sorters vaccineringsmotstånd. Orsakerna till motståndet eller rädslan kan vara etiska eller religiösa. Det har också förekommit rykten om att vaccineringarna kan orsaka autism eller andra skador.

Vy över Apia, önationen Samoas huvudstad
Vy över Apia, önationen Samoas huvudstad Vy över Apia, önationen Samoas huvudstad Bild: Atmotu Images / Alamy/All Over Press Samoa,Apia

Läs också