Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesministeriets fackorganisation kritiserar omplacering av tjänsteman – Haavisto: Något slutgiltigt beslut om omplacering fattades aldrig

Pekka Haavisto blir intervjuad.
Pekka Haavisto önskade Tuominen välkommen att fortsätta sitt jobb som normalt i går. Pekka Haavisto blir intervjuad. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

Fackorganisationen för de anställda vid Utrikesministeriet UHVY kräver svar med anledning av att den konsulära chefen Pasi Tuominen flyttats från sin arbetsroll på Utrikesministeriet.

UHVY ifrågasätter omplaceringen av den konsulära chefen Pasi Tuominen i ett öppet brev. Fackorganisationen uttrycker sitt missnöje och sin oro å hela personalens vägnar vad gäller omplaceringen. Personalen kritiserar också det faktum att de fått information om de olika skeendena främst genom medier.

En av de största frågorna är till exempel hur utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) kunnat ändra på ministeriets arbetsordning i och med omplaceringen av Tuominen utan konsultation från resten av ministeriets sida.

– Människor är verkligt oroliga över att en så här central position äventyras. Pressmeddelandet är personalens rop på hjälp, säger Juha Parikka, ordförande för UHVY till Yle Uutiset.

Parikka berättar att han diskuterat ärendet med Tuominen.

– Enligt min uppfattning har Tuominen fått höra att han ska flyttas från sin arbetsroll som konsulär chef, säger Parikka.

Ilta-Sanomat var först med nyheten om pressmeddelandet.

Ett slutgiltigt beslut om omplaceringen fattades aldrig

Haavisto höll en presskonferens i måndags med anledning av ryktena om att han skulle ha pressat en tjänsteman vid Utrikesministeriet att fatta beslut om att ta hem barn från al-Hol och att en person ska ha omplacerats.

Han förnekar påståendena och kallade omplaceringen av Tuominen för ''normal cirkulation mellan olika arbetsuppgifter''. Haavisto sade också i Yles program A-studio i går att Tuominen är välkommen på jobb som normalt.

Något slutgiltigt beslut om omplaceringen togs däremot aldrig, och Haavisto har bett om ursäkt av Tuominen.

Sannfinländarna hotade under torsdagen med interpellation om Haavistos förfaranden ifall han fortsätter som utrikesminister i nästa regering.

Haavisto ber om ursäkt och svarar på UHVY:s brev

Utrikesminister Pekka Haavisto bad under torsdagen ursäkt av de anställda vid Utrikesministeriet i ett e-postmeddelande.

– Utrikesministern och utrikesministeriet har figurerat i rubrikerna under de senaste dagarna. Jag vill be om ursäkt av alla de som ofrivilligt hamnat i offentligheten, skriver Haavisto.

Haavisto säger sig också ta ansvar för att de frågor som berört personalen inte diskuterats öppet inom ministeriet.

Han lovar också att besöka ministeriets avdelningar i januari och diskutera mer direkt med de anställda.

Haavisto bemöter UHVY:s kritik i ett pressmeddelande publicerat på Utrikesministeriets hemsida.

Han skriver bland annat att hösten varit brådskande i och med Finlands EU-ordförandeskap, och att de finska barnen som befinner sig i Syrien medfört utmaningar gällande ministeriets personalpolitik.

STT: Konflikten mellan utrikesministern och tjänstemannen började i september

– Trycket på att sköta al-Hol-ärendet har varit så högt, så jag inte hunnit kommunicera med den högt uppsatta tjänstemannen, säger Haavisto till nyhetsbyrån STT.

Utrikesministeriets avsikt är inte att endast få hem barnen, utan att åtminstone få hem dem. I mån av möjlighet ska också mammorna återbördas, rapporterar STT.

Enligt STT:s uppgifter har konflikten mellan Haavisto och Tuominen fått sin början i september, då det verkade som att utredningen av barnens situation inte framskred på konsultenheten.

Barnen som ska befinna sig på lägret är upp till 13 år gamla, de yngsta är bebisar. Flest barn är omkring 5 år gamla. Förutom barnen, skriver STT att ett tiotal vuxna finländare finns i al-Hol.

Artikeln uppdaterades 22:50 med uppgifter om att Haavisto svarat på brevet och STT:s uppgifter om situationen Haavisto och Tuominen emellan, och 23:15 med uppgifter om att ett slutgiltigt beslut om omplaceringen aldrig fattats.

Källor: Artikeln är delvis baserad på Yle Uutisets artikel, STT

Läs också