Hoppa till huvudinnehåll

Årets finaste fest är här – följ med självständighetsmottagningen på Presidentens slott

Finland fyller 102 år och Svenska Yle ger dig möjlighet att delta i självständighetsfirandet på många plattformer.

Festen på slottet sänds på Yle TV1 och på Arenan med start klockan 18.55. Liksom tidigare år är det en tvåspråkig sändning, där du kan välja om du vill höra det svenska eller finska referatet.

I år är det Matilda Gyllenberg, Ann-Christine Karhu och Jonas Blomqvist som refererar på svenska och förmedlar feststämningen till hemmasofforna. Intervjuer med gäster i vimlet görs både på svenska och finska och Svenska Yles reporter under kristallkronorna är Daniel Olin.

Så här hittar du det svenska ljudet på din tv

Du väljer referatspråk på tv på samma sätt som textningsspråk, antingen via tv:ns eller digitalboxens förhandsinställningar eller genom en knapp på din fjärrkontroll mitt under referatet. Knappen ser lite olika ut för olika tillverkare, så kolla upp vad som gäller för just din tv på förhand i mottagarens manual.

Det allra enklaste sättet att garantera att du alltid får ett program på svenska då det har svenskt referat är att välja svenska som primärt ljudspråk i standardinställningarna för din tv.
Gör så här:

  • Kontrollera inställningarna för ljudspråket (Audio) i din digitalmottagare.
  • Om du vill höra referat på svenska, välj svenska som primärt ljudspråk (Audio).

Vanligen hittar du standardinställningarna via huvudmenyn (Menu) och där under språkinställningar, eller motsvarande, beroende på tillverkare.

Mera detaljerad information hittar du till exempel i din tv:s användarmanual.

Ibland förekommer störningar i mottagaren, som gör att referatet sänds på originalspråket. De här störningarna försvinner vanligen om du byter kanal för en stund och sedan byter tillbaka.

Fler intervjuer på Arenan och i sociala medier

Dessutom bjuder vi på ytterligare en sändning på Yle Arenan. Här intervjuas gäster på minst två språk med start klockan 19.30. Nicke Aldén gör de svenska intervjuerna som du under kvällen också hittar här på Svenska Yles webb.

Oliver Kivi och Frida Frankenhaeuser tar en spegelselfie på Presidentens slott.
Oliver Kivi och Frida Frankenhaeuser delar med sig sina upptäckter från slottsbalen på Svenska Yles och X3M:s Instagramkonton. Oliver Kivi och Frida Frankenhaeuser tar en spegelselfie på Presidentens slott. Svenska Yle,Presidentens slott,frida frankenhaeuser

Liksom i fjol har du också möjlighet att följa med vimlet på sociala medier. Frida Frankenhaeuser och Oliver Kivi är på plats på slottet och visar det som inte nödvändigtvis syns i tv-sändningen! Frida rapporterar under kvällen på Svenska Yles Instagramkonto, och Oliver uppdaterar på X3M:s Instagramkonto @yle3mguld och @ylex3mfokus.

Har du en fråga om något som händer under slottsbalen? Vill du kommentera en etikettsmiss eller säga din åsikt om gästlistan? På livechatten på vår webb har du möjlighet att diskutera, fråga och reflektera tillsammans med Sara Sundman, som gör sitt bästa för att besvara alla frågor om självständighetsmottagningen.

De intressantaste intervjuerna, finaste bilderna och bästa bitarna från kvällen hittar du givetvis här på svenska.yle.fi.

Självständighetsdagen 2019 på Svenska Yle

Klockan 13.00–17.00 Förfest på Vega
Klockan 18.55–22.15 Tvåspråkig slottsbalssändning på Yle TV1 (refereras på svenska)
Klockan 19.30–22.15 Tvåspråkig intervjusändning på Arenan
Klockan ca 18–22 Chatt på svenska.yle.fi

Vår webbplats och Svenska Yles samt X3M:s Instagramkonton uppdateras kontinuerligt hela kvällen.

Slottsbalen

Nyligen publicerat - Slottsbalen