Hoppa till huvudinnehåll

Jenna Laukkanen tog första finländska medaljen i sim-EM – avslutade urstarkt och knep ett brons

Jenna Laukkanen.
Jenna Laukkanen tog en ny EM-medalj. Jenna Laukkanen. Bild: Lehtikuva Jenna Laukkanen

Jenna Laukkanen öppnade det blåvita medaljkontot i kortbane-EM. Efter en riktigt tung säsong lyckades hon pricka in ett bronslopp i Glasgow.

Semifinalloppet i torsdags gav hopp. Jenna Laukkanen var fyra totalt när hon tog sig till finalen på 100 meter medley och nosade på pallen inför fredagens final.

Väl där smällde Laukkanen till med en finfin insats i finalen. Finländskan putsade drygt två tiondelar från sin semifinaltid och det räckte till ett EM-brons.

– Jag är rätt förvirrad av hela den här dagen, säger en glad Laukkanen till Yle efter loppet.

Laukkanen låg en bra bit efter halvvägs. Hon klättrade genom fältet under bröstsimmet och frisimmet och satte handen i kaklet som trea i Glasgow.

Hennes tid blev 58,62, vilket är två hundradelar från det finländska rekordet.

Klar för ny final också

Ungerskan Katinka Hosszu tog guldet. Hon noterade 57,36 i finalen. Ryskan Maria Kameneva slutade tvåa på 57,59.

– Hosszu har inspirerat mig. Det känns väldigt kul att jag har klarat av att bredda mig, säger Laukkanen.

En stund före medleyfinalen hade Laukkanen dessutom simmat hem en finalplats på 100 meter bröstsim. Hon var tredje snabbast i semifinalskedet.

Laukkanen har haft en riktigt tung säsong och fick det inte alls att stämma i långbane-VM i Sydkorea i somras. I kortbane-EM har hon fått lite plåster på såren.

– Det känns så bra att stå med den här medaljen runt halsen. Jag har sagt att den här säsongen har varit så jobbig, men nu kämpade jag hem en medalj, säger Laukkanen.

24-åringen har tagit flera EM-medaljer under de senaste åren. I kort bana har hon sedan tidigare två guld, två silver och ett brons. I lång bana har det blivit två brons.

Under fredagens finalpass var även Ida Hulkko och Ari-Pekka Liukkonen i bassängen. Hulkko tog sig inte till finalen på 100 meter bröstsim. Liukkonen missade finalen på 50 meter frisim.