Hoppa till huvudinnehåll

Sista julen på Ekenäs naturum - ”Det här jobbet har betytt mycket för mig”

Kvinna i kort hår och dunjacka ler mot kameran.
Lotta Söderlund har haft huvudansvaret för naturums verksamhet sedan början av 2000-talet. Kvinna i kort hår och dunjacka ler mot kameran. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ekenäs,naturum,vildmarksguider,gästhamnar,turism,naturen,friluftsliv,lotta söderlund

En era går i graven när Ekenäs naturum stänger i sin nuvarande form. Lotta Söderlund har haft ansvaret för naturum i nästan tjugo år men är nu redo att blicka framåt efter många tunga månader av ovisshet.

Året var 2001 när Lotta Söderlund steg in på Ekenäs naturum med uppgiften att få verksamheten att rulla.

Sedan dess har hon på olika sätt lärt en hel generation barn om vikten att ta hand om naturen. Och arbetet har varit lyckat.

- Ibland stöter jag på barn som känner igen mig som Skogsmulle. Då brukar jag fråga om de hittat några skräp i naturen, berättar Söderlund.

Hon hoppas kunna fortsätta lära barn om klimatuppvärmningen och varför man inte ska kasta skräp i naturen. Men själva jobbet kommer i så fall göras under andra former för den 31 januari löper Forststyrelsens hyreskontrakt ut för huset där Naturum finns i Stallörsparken.

Många sömnlösa nätter

Första gången Lotta Söderlund fick höra att framtiden ser dyster ut för naturum var för ungefär två och ett halvt år sedan.

Hon beskriver processen som lång och tung. Speciellt ovissheten har varit jobbig att leva med och antalet sömnlösa nätter har varit många.

- Det har varit jäkligt tufft, konstaterar hon. Det har varit en verksamhet och ett jobb som betytt mycket för mig.

Trots de många negativa känslorna hittar hon ljusglimtar i situationen. Hon är glad för alla barn hon fått träffa och allt stöd som Ekenäs naturum fått av allmänheten.

Över 700 personer visade sitt stöd för naturum och dess framtid i en namninsamling för ett år sedan.

Hon förstår att förändringar behöver göras och tror det kan bli riktigt bra med nya arbetsuppgifter.

Lotta Söderlund i Naturum.
Lotta Söderlund har varit ansiktet utåt för Ekenäs naturum. Lotta Söderlund i Naturum. Bild: Yle/Monica Slotte lotta söderlund,Ekenäs

Vad exakt hon ska göra inom Forststyrelsen i fortsättningen är ännu inte helt spikat. Tanken är att hon fortsättningsvis ska undervisa och informera.

Skillnaden är att kundservicen inte längre kommer ske ansikte mot ansikte som i Ekenäs naturum, utan via webben.

Hon kommer också att jobba med naturstigar och delta i evenemang som ordnas på Forststyrelsens områden. Hon uppskattar att hon inte bara behöver kommunicera med andra människor via nätet.

- Det är jag glad för. Jag är ingen skärmmänniska, säger Lotta Söderlund med ett skratt.

Redan nu arbetar hon en hel del med sin dator. I början av sin tid på naturum gjordes arbete på dator vid sidan av det praktiska arbetet med naturum.

I takt med att kontorsarbetet har ökat har också naturums öppettider påverkats.

Söderlund minns att naturum i början av 2000-talet hade öppet varje dag under sommaren och några dagar varje vecka under andra delar av året.

Bakom en lucka gömmer sig kattugglan.
I Ekenäs naturum finns en utställning där barn kan lära sig om naturen, bland annat om olika fåglar och fiskar. Bakom en lucka gömmer sig kattugglan. Bild: YLE/Malin Valtonen Ekenäs,naturutställning

De senaste åren har antalet dagar skurits ner och i somras öppnade naturum först efter midsommar. Under hösten har naturum bara varit öppet enligt beställning.

Söderlund ser en förändring i antalet skolgrupper som besökt naturum. Förr i tiden kom väldigt många skolgrupper på besök, särskilt på våren. Men de senaste tre, fyra åren har grupperna minskat i antal.

- Det verkar inte finnas resurser hos skolorna för utfärder, konstaterar hon och tillägger att det vanliga besökarantalet har hållits ganska stabilt under årens lopp.

Ett sista evenemang med julpyssel och sagor

Lotta Söderlund är glad över att det blev en sista sommar på Ekenäs naturum. Att naturum höll öppet i somras lyckades för att Raseborgs stads turistbyrå tillfälligt var inhyst där.

Julmarknaden under veckoslutet (7-8.12) blir det sista evenemanget som Söderlund håller i trådarna för. Då bjuds det på pyssel och sagoläsning i naturum.

Vad som kommer hända med lokalen när hyresavtalet mellan Forststyrelsen och Raseborgs stad löper ut är ännu oklart, rapporterar Västra Nyland.

Klart är att naturum i sin nuvarande form läggs ner. Men målet är att få till stånd någon form av naturpedagogiskt lärande, säger stadens utvecklingschef Jennifer Gammals till tidningen.

En stötesten för Forststyrelsen har varit hyran för lokalen. Den mäktar man inte ensam med.

Forststyrelsen hoppas ändå kunna vara med i ett samarbete med fler parter, säger regiondirektör Henrik Jansson till Västra Nyland.

- Den höjda hyran kan vi dock inte ta eftersom att driva naturum redan kostar mycket mer än vi i dag använder till att sköta våra andra objekt i Västnyland.

Forststyrelsen har i Västnyland bland annat hand om Raseborgs slottsruiner.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten om att hyresavtalet upphör den 31 januari.