Hoppa till huvudinnehåll

Skiljedomstolen tog Chelseas sida – storklubben får värva spelare igen

Chelsea-spelare firar.
Chelsea-spelare firar mål. Chelsea-spelare firar. Bild: Andy Rain / EPA-EFE / All Over Press Chelsea FC

Premier League-klubben Chelsea är fri att köpa fotbollsspelare under transferfönstret i januari. Det slog idrottens skiljedomstol Cas fast på fredagen. Fifa hade tidigare straffat klubben med ett längre transferförbud.

Fifa straffade Chelsea för att ha värvat för unga spelare med ett transferförbud som täckte de två kommande transferfönstren i februari. I klarspråk innebar det ett ett år långt förbud att köpa in nya spelare.

Enligt många skulle det här vara dödsstöten för London-klubbens chanser att nå framgång i Premier League i år. Laget tappade sin storstjärna Eden Hazard under sommaren, men har ändå klarat av att hålla sig med i kampen om Champions League-biljetterna.

Efter 15 omgångar ligger Chelsea fyra i ligatabellen, 14 poäng efter ettan Liverpool, men bara sex poäng bakom tvåan Leicester City.

Chelsea överklagade Fifas straff till idrottens skiljedomstol Cas, som på fredagen meddelade att de förkortar straffet. Skiljedomstolens linjedragning är att ett transferförbud som täcker ett transferfönster är tillräckligt.

Det innebär i sin tur att Chelsea får köpa spelare då det nästa transferfönstret öppnar vid årsskiftet.

Blir det nya värvningar i januari?

En bidragande orsak till att straffet förkortades var att Cas endast fann bevis för en tredjedel av de regelvidriga spelarregistreringarna som Fifa hävdade att London-klubben gjort sig skyldig till.

Den ursprungliga bötessumman på 600 000 schweiziska franc halverades också av skiljedomstolen.

Chelsea-lotsen Frank Lampard har tidigare vägrat kommentera eventuella transfers i januari eftersom ärendet fortfarande behandlades av skiljedomstolen.

”The Blues” har också fortfarande en chans att avancera i Champions League, då laget ligger trea med lika många poäng som tvåan Valencia i sin grupp i toppturneringen. I den sista gruppspelsomgången möter Chelsea jumbon Lille.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport