Hoppa till huvudinnehåll

Stenhård kritik från fotbollsvärlden mot italiensk tidning – Lukaku: ”En av de dummaste rubrikerna, ni eldar på rasismen”

Romelu Lukaku i Inter.
Romelu Lukaku flyttade till Inter i somras. Romelu Lukaku i Inter. Bild: All Over Press Romelu Lukaku

Uppladdningen till det italienska stormötet mellan Inter och Roma präglas av en tidningspublicering. Corriere dello Sports rubrik ses som rasistisk. ”Värsta framsidan som jag någonsin har sett”, säger Manchester United-tränaren Ole Gunnar Solskjär.

Corriere dello Sport rubriksätter uppladdningen till fredagens italienska ligamatch mellan Inter och Roma som ”Black Friday” på framsidan av tidningen. Romelu Lukaku och Chris Smalling är inklippta som bildsättning.

Hoppa över Twitterpostning

Tidningens val av rubrik och bild sågas vid fotknölarna.

Lukaku och Smalling är mörkhyade. Spelarna anser att tidningen eldar på rasismen som har plågat italiensk fotboll och läktarkulturen i många år.

– En av de dummaste rubrikerna någonsin. Ni ger mer bränsle till det negativa och problemen med rasismen, säger Lukaku enligt BBC.

– Det är fel och okänsligt. Tidningar måste förstå den makt som de har, säger Smalling.

Båda spelarna har representerat Manchester United (Smalling är på lån från den engelska klubben). Under dagens presskonferens ställde sig också Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjär kritisk till tidningen.

– När man ser den tidningen tänker man ”Wow. Verkligen? Är det där möjligt?”. Det är den värsta framsidan som jag någonsin har sett. Vi har givetvis kontaktat Chris och Romelu och gett vårt stöd till dem, säger Solskjär.

Straffar tidningen

Tidningens publicering får också konsekvenser. De italienska klubbarna Roma och AC Milan meddelade i torsdags att de inte kommer att samarbeta med Corriere dello Sport under resten av året.

Roma och Milan ger inte tidningen tillträde till träningsanläggningen och spelarna kommer inte att ge intervjuer.

”Vi stöder kampen mot rasism till fullo”, meddelar klubbarna.

Corriere dello Sport har försvarat sig och menar att rubriken och bilderna ska associeras med jobbet mot rasism och att Lukaku och Smalling är förebilder i det arbetet. Tidningen anser att avsikten var att lyfta fram mångfald.

Inter och Roma möts på fredagskvällen i Milano. Inför helgens omgång är Inter tabelletta – en poäng före Juventus. Roma är femma.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport