Hoppa till huvudinnehåll

Tomt på flygplatser och tågstationer - Frankrike står stilla för andra dagen då fackförbunden strejkar mot pensionsreform

Brandmän strejkar i Marseille 5.12.2019
Franska brandmän demonstrerade mot planerna på pensionsreform. Brandmännen hör till de yrkeskårer som får gå tidigt i pension och får betydande förmåner under det nuvarande systemet. Brandmän strejkar i Marseille 5.12.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,strejker,brandmän,Marseille

Fackförbunden säger att strejkerna fortsätter till president Emmanuel Macron drar tillbaka planerna på en pensionsreform. Landet står stilla för andra dagen i rad och båda parterna säger att de inte tänker ge vika.

I Frankrike står tågen stilla och flygplatserna tomma då strejken mot planerna på att reformera landets pensionssystem är inne på andra dagen.

Paris flygplats Charles De Gaulle stod nästan helt tomt, då en stor del av flygen hade inhiberats på grund av strejken.

Också tåg- och metrostationer var övergivna under fredag förmiddag.

Förutom transport- och lärarfacken deltar också många sjukskötare och industrifack i strejken, vilket gav vind i seglen för strejkledarna.

Strejkmarsch i Perpignan i södra Frankrike 5.12.2019
Över 800 000 fransmän deltog i demonstrationer som den här i Perpignon under torsdagen. Strejkmarsch i Perpignan i södra Frankrike 5.12.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,strejker,Perpignan

På torsdag demonstrerade över 65 000 människor i Paris för att stöda strejken, medan över 800 000 demonstrerade runt om i landet.

- Vi har orsakat oljud på gatorna och vi hoppas att fönstren är öppna i Elyséepalatset, sade Philippe Martinéz vid fackförbundet CGT och menade att han hoppades att presidentpalatset lyssnade på fackförbundens krav.

Facken har nu utlyst nya massprotester till tisdag och hoppas på en lika stor uppslutning.

Strejken fortsätter i en vecka

Transportfacken beslöt att fortsätta sin strejk till fredag, medan flera fack väntas komma med liknande beslut om att förlänga strejken idag.

- Vi fortsätter strejken i vecka åtminstone och då veckan är slut är det regeringen, inte vi, som kommer att backa, sade Patrick Dos Santos som är medlem i Paris-metrons fackförbund.

Regeringen Macron har ändå sagt att den inte tänker ge vika, utan går vidare med planerna om att förenkla det franska pensionssystemet.

Strejken är den andra stora missnöjesyttringen mot regeringen Macron, efter de så kallade Gula västarnas protester.

Förenkla systemet

Macron har lovat att reformera det franska pensionssystemet, som han har beskrivit som kaotiskt, orättvist och dyrt.

Frankrike har för tillfället över 40 olika pensionssystem med olika pensionsåldrar, förmåner och villkor.

Frankrikes president Emmanuel Macron håller festtal vid Triumfbågen.
Emmanuel Macron lovade att rucka på det franska arbets- och pensionssystemen som han menar har levt ut sin tid redan då han förde presidentvalskampanj. Men planerna har stött på patrull då han försöker driva igenom sina löften. Frankrikes president Emmanuel Macron håller festtal vid Triumfbågen. Bild: BENOIT TESSIER / POOL första världskriget,Paris,ceremonier,Emmanuel Macron

Macron menar att systemet framöver ska vara lika för alla och att utbetalningarna helt ska bygga på hur mycket människor har betalat in i systemet.

Regeringen har sagt att den inte täcker ge vika från de centrala delarna av planen.

Ansvariga tjänstemän och ministrar har ändå antytt att de är beredda att förhandla om delar av planen.

Experter spekulerar att regeringen Macron vill undvika misstaget från protesterna mot bränsleprishöjningarna som gav upphov till Gula västarnas demonstrationer.

Regeringen har nu gått hårdare ut i början än det mål man siktar på, för att kunna kompromissa sig fram till den mer moderata reform regeringen egentlige vill ha.

Medan mätningar tyder på att allmänheten i stort stöder strejken tros regeringen räkna med att stödet minskar då strejken och trafikkaoset drar ut på tiden, vilket kan tvinga fackförbunden till eftergifter.

Källor: France 24, Reuters, AFP