Hoppa till huvudinnehåll

Tyska regeringens framtid central fråga då socialdemokrater samlas till kongress

Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans på en presskonferens. Bara deras ansikten syns, med några mikrofoner i nedre delen av bilden.
Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans förväntas av väljarna att förhandla om regeringsprogrammet. Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans på en presskonferens. Bara deras ansikten syns, med några mikrofoner i nedre delen av bilden. Bild: All Over Press/EPA Saskia Esken,Norbert Walter-Borjans

De tyska socialdemokraterna inleder i dag sin tre dagar långa partikongress i Berlin. Under ledning av en ny ordförandeduo ska partiet bland annat fundera över om man ska lämna förbundskansler Merkels regering eller inte.

Det är en fråga som överskuggar allt annat när tyska SPD samlas till sin partikongress i Berlin.

Det är frågan om hur det kommer att gå för förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition, bestående av kristdemokraterna och SPD.

Sedan i lördags står det nämligen klart att socialdemokraterna nu kommer att ledas av två ordförande, som delvis har talat för att SPD borde sätta punkt för regeringssamarbetet.

Åtminstone borde socialdemokraterna, enligt de nya partiledarna nu gå in för att på nytt förhandla om det som står skrivet i regeringsprogrammet – något som kristdemokraterna med Merkel i spetsen strikt motsätter sig.

Mildare tongångar

Den nya socialdemokratiska ordförandeduon Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans, som officiellt väljs i dag, har ändå två mycket svåra dagar framför sig.

Att Esken och Walter-Borjans överraskande tog hem segern i omröstningen bland partimedlemmarna har allmänt tolkats som en protest mot partietablissemanget och mot att SPD klamrar sig fast vid det oomtyckta regeringssamarbetet.

Duons motkandididater i den andra omgången av ordförandevalet, finansminister Olaf Scholz och Klara Geywitz, har i likhet med resten av partitoppen klart talat för en fortsättning med Merkels kristdemokrater.

För Esken och Walter-Borjans gäller det nu under partikongressen att på något sätt komma såväl regeringssamarbetets motståndare som förespråkare till mötes.

Den senare gruppen kan redan glädjas över att de kommande partiledarna har blivit allt mer försiktiga i sina uttalanden för varje dag som har gått sedan resultatet i omröstningen stod klart.

Igår meddelade Esken och Walter-Borjans ändå att de på tre punkter vill gå in och förhandla om regeringsprogrammet.

Det handlar om mer åtgärder för klimatet, mer investeringar i infrastruktur och en höjd minimilön.

Omröstning i regeringsfrågan?

Inför partikongressen är oron inom partiets vänsterflygel därför stor att det inte blir något av den tuffare kursen gentemot Merkel och CDU.

Från det här hållet försöker man därför nu tvinga fram en omrösning i frågan om socialdemokraterna ska lämna regeringen.

– Många som har röstat på Esken och Walter-Borjans har utgått från att det blir ändringar i regeringsprogrammet eller att vi lämnar regeringen. De har inte räknat med att allt förblir som det har varit, säger Karl Lauterbach, som själv var kandidat för ordförandeposten, till rundradiobolaget ARD.

Den kommande partidagen kan i värsta fall leda till en ännu svårare situation för det redan nu sargade SPD, som ligger dåligt till i de senaste opinionsmätningarna.

Den långa processen att välja nya partiledare genom en medlemsomröstning var egentligen tänkt att ge partiet mer stabilitet efter de många ordförandebytena under de senaste åren.

Om Walter-Borjans och Esken under sina första dagar vid SPD-rodret nu vänder sina väljare ryggen, kan det redan från början bli riktigt obekvämt på ordförandeposten.