Hoppa till huvudinnehåll

VM-hjältar på slottsbal och tunga minuter stoppade inte Jokerit – Joensuu fullbordade fullträffen på bortaturnén

Jesse Joensuu i Jokerit firar.
Jesse Joensuu gjorde segermålet (arkivbild). Jesse Joensuu i Jokerit firar. Bild: All Over Press Jesse Joensuu,Jokerit

Jokerit var rejält försvagat inför avslutningen av sin bortaturné. Det hindrade inte laget från att säkra tredje raka segern. "Vi hade Finlands självständighetsdag som tema för vår seger", säger tränaren Lauri Marjamäki.

Efter vinsten i onsdags vände Jokerits trio Veli-Matti Savinainen, Marko Anttila och Mikko Lehtonen hemåt för att förbereda sig för självständighetsfesten i Helsingfors.

VM-hjältarna saknades i uppställningen när Jokerit avslutade bortaturnén mot Sibir Novosibirsk. När backarna Teemu Eronen och Oliver Lauridsen samt anfallarna Nicklas Jensen och Saku Mäenalanen saknades av olika orsaker var det ett kraftigt försvagat Jokerit som kom till spel.

Jokerit hade bara fem backar i uppställningen, men det spelade ingen större roll för slutresultatet. Laget tog sin tredje raka seger för veckan efter ett sent segermål.

Med en dryg minut kvar av matchen skickade Jesse Joensuu in avgörandet.

Jokerits poängetta Brian O’Neill lurade ett par motståndare, avancerade in mot kassen och lyckades sedan få fram pucken till Joensuu. Han tryckte in 4–3 till Jokerit.

– Vi hade Finlands självständighetsdag som tema för vår seger. Vi stod upp och kämpade, säger tränaren Lauri Marjamäki på Jokerits webbplats.

Bortdömt mål

Matchen var långt ifrån enkel för Jokerit. Efter en tvåmålsledning i första pausen kom hemmalaget tillbaka i ett nafs.

Juuso Puustinen inledde upphämtningen och på mindre än två minuter var Sibir Novosibirsk ikapp.

– Vi satt för ofta i utvisningsbåset. De har ett starkt powerplayspel, säger Marjamäki.

Det mörknade verkligen för Jokerit i slutet av den andra perioden. Efter det tredje baklängesmålet såg raset ut att fortsätta när en till puck låg bakom målvakten Janis Kalnins.

Fullträffen dömdes bort efter en videogranskning. Jokerit hängde kvar i matchen och i tredje perioden avgjorde Joensuu.

– I tredje började man undra om vi skulle få soppatorsk när vi körde med fem backar, men vi höll oss kvar i matchen. Brians fina framspelning till 4–3-målet krönte matchen, säger Marjamäki.

På måndag spelar Jokerit på hemmaplan igen. Spartak Moskva står för motståndet i den sista matchen före landslagsuppehållet nästa vecka.

Ishockey, KHL:

Sibir Novosibirsk–Jokerit 3–4 (0–2, 3–1, 0–1)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport