Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler söker hjälp av domkyrkoförsamlingen i Borgå - antalet hjälpbehövande ökar men inte pengarna

Päivi hamnar i fängelse i Tavastehus,
Många julbord skulle vara tomma på mat om inte församlingarnas diakoniarbete skulle hjälpa med mat och gåvor. Päivi hamnar i fängelse i Tavastehus, Bild: Johan Karrento fängelser,Händer

Som för så många andra är det just nu bråda tider för domkyrkoförsamlingens diakoni i Borgå. De behövande blir fler men ekonomin är begränsad.

- Visst har vi lite mera arbete än normalt just nu, men å andra sidan faller det också bort en del annat i december, vilket betyder att det blir mera tid för de som behöver hjälp, säger Borgå svenska domkyrkoförsamlings ledande diakoniarbetare Åsa Eriksson.

Eriksson konstaterar att antalet kunder ökar år för år.

- Många tidigare kunder faller i och för sig bort efter det att de har börjat klara sig, men vi får också nya kunder. Det är ett ständigt kretslopp, säger Eriksson.

Hjälp med ekonomi och livskriser

Behoven hos diakoniarbetets klienter är väldigt olika. Det finns de som inte behöver ekonomiskt stöd men som behöver stöd av annat slag.

- De som behöver ekonomiskt stöd kommer ofta direkt till vår mottagning, liksom de som behöver samtala under till exempel en livskris, säger Eriksson.

Speciellt verkar behovet av stöd öka hos ensamförsörjande föräldrar. De behöver få avlastning och ekonomiskt stöd.

- Antalet hjälpbehövande har ökat nu inför jul. Normalt har vi mellan 10 och 15 sådana familjer. I år är de familjer som behöver vårt stöd inför jul lite fler, säger Eriksson.

Ledande diakoniarbetare Åsa Eriksson
Borgå svenska domkyrkoförsamlings ledande diakoniarbetare Åsa Eriksson. Ledande diakoniarbetare Åsa Eriksson Bild: Yle/ Stefan Paavola Diakoni,diakonissa

Omplacerade pengar lösningen

Det knepiga är att resurserna är begränsade. Förr eller senare kommer taket emot.

- Jag kan tänka mig att vi inte har möjlighet att öka våra budgetmedel men vår sektor kunde kanske få en större andel av pengarna i framtiden, säger Eriksson.

I år räcker pengarna i och med att man omplacerar en del medel.

- Vi bollar lite så att vi kan möta behoven, men i framtiden behöver vi ta oss en funderare på hur potten ska fördelas, säger Eriksson.

Hjälp direkt

Mottagningen är öppen måndag, tisdag och onsdag. Då kan man få hjälp direkt, vilket innebär att domkyrkoförsamlingens diakoniavdelning ger den hjälpbehövande en betalningsförbindelse till en matbutik.

- För de pengarna kan man köpa mat och sanitära varor, säger Eriksson.

För att få hjälp av domkyrkoförsamlingens diakoniarbete krävs inte att man är medlem i kyrkan. Däremot önskar man att finskspråkiga skulle söka sig till den finskspråkiga församlingens diakoniarbete.

Åsa Eriksson säger att det kunde vara bra för var och en oberoende av status att stanna upp inför jul.

- Måste vi få och ge så mycket? Möt i stället människan. Se vem vi har runt omkring oss bland släkt och vänner som kanske i stället skulle behöva ett samtal. Ofta sitter någon ensam. Ta tillfället i akt och ring eller gör ett besök. Det är med små medel man kan göra en annan människa glad, säger Eriksson.

Läs också