Hoppa till huvudinnehåll

Andra EM-medaljen på mindre än ett dygn – Jenna Laukkanen tog nytt brons efter hundradelsstrid

Jenna Laukkanen.
Jenna Laukkanen har tagit Finlands båda medaljer i kortbane-EM. Jenna Laukkanen. Bild: Lehtikuva Jenna Laukkanen

Jenna Laukkanen har satt ner spaden i en bronsgruva. För andra kvällen i rad simmade hon hem en medalj i kortbane-EM i Glasgow.

Efter en tung säsong har Jenna Laukkanen gett sig själv en utmärkt slutpunkt.

I fredags öppnade hon det finländska medaljkontot i kortbane-EM i simning med ett brons på 100 meter medley. I dag utökade hon sitt saldo med ett till brons.

I dag var det en av hennes paraddistanser – 100 meter bröstsim – på programmet. För tredje gången i rad tog hon medalj i just den disciplinen i kortbane-EM.

– Det känns lustigt att säga att det börjar kännas som en rutin, säger Laukkanen till STT.

Efter guld 2015 och silver 2017 blev medaljsviten fullbordad i Glasgow. Laukkanens bronstid blev 1.05,12. Hon slog fyran med fyra hundradelar i finalen.

Lyckades på huvuddistansen

Det blev en italiensk dubbelseger. Martina Carraro tog guldet på tiden 1.04,51.

– Medaljen i medley kom som en liten överraskning. Det här var min huvuddistans och därför var också pressen lite större, säger Laukkanen.

I Yles tv-intervju kom Laukkanens tuffa sommar upp. Hon var långt från formen vid säsongens huvudmål långbane-VM.

– Känslorna kommer till ytan ... Det viktigaste är att min tränare har styrt mig åt ett annat håll. Vi har varit ärliga och raka och gjort förändringar, säger Laukkanen.

Tidigare under lördagens finalpass missade Lotta Upanne och Riku Pöytäkivi att ta en finalplats. Upanne simmade semifinal på 50 meter ryggsim, Pöytäkivi deltog i 50 meter fjäril.

Läs också