Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Maja Henriksson: "När jag låg på Vasa centralsjukhus tänkte jag att nu måste jag ändra på mitt sätt att leva"

Anna-Maja Henriksson besöker samtalsprogrammet Daniel Olin.
Anna-Maja Henriksson trivs bra med sitt jobb även om dagarna ibland är omänskligt långa. Anna-Maja Henriksson besöker samtalsprogrammet Daniel Olin. Bild: Barbro Ahlstedt Anna-Maja Henriksson

Aldrig hade hon tänkt att hon skulle bli politiker, än mindre minister och partiordförande. Ändå var det precis så det gick. I dag är Anna-Maja Henriksson på toppen av sin karriär, men vägen dit har varit långt ifrån spikrak.

Hon har lyckats hitta en 1,5 timme lång lucka i sin fullspäckade kalender. Som justitieminister och partiordförande för SFP måste Anna-Maja Henriksson planera sina dagar noga.

Den 27 november besökte hon Daniel Olins studio för att spela in den här intervjun som sänds söndagen den 8 december på Yle Fem.

Det var innan regeringskrisen och statsminister Antti Rinnes avgång.

- Politiken förändras hela tiden och ingen kan ta något för givet, sa Anna-Maja Henriksson under samtalet med Daniel Olin.

I det skedet kunde ingen veta att de orden skulle bli väldigt aktuella bara några dagar senare.

En tung börda

Anna-Maja Henriksson föddes som sjunde barnet i en lycklig familj i Jakobstad.

När hon var bara sex månader gammal kom ändå familjelivet som de dittills känt det att få ett abrupt slut när Anna-Maja Henrikssons pappa plötslig dog i en sjukdomsattack, endast 42 år gammal.

- Mamma blev ensam med oss sju barn. Hon fick en enorm börda att bära.

Även om det var många munnar som skulle mättas och familjens inkomst inte gav utrymme för några större utsvävningar minns Anna-Maja Henriksson sin barndom som lycklig.

- Jag har lärt mig att om man har mat på bordet och en god känsla i hemmet så är det det som räknas.

Anna-Maja Henriksson som barn. Hon sitter och skriver vid ett bord.
Anna-Maja Henriksson växte upp med sin mamma och sex syskon. Anna-Maja Henriksson som barn. Hon sitter och skriver vid ett bord. Bild: Privat Anna-Maja Henriksson

Ett efter ett flyttade barnen hemifrån och när det blev Anna-Majas tur bar det av mot Helsingfors.

- Jag hade tankar på att bli diplomingenjör för jag var ganska bra på matematik, men sedan hade jag ändå alltid haft ett samhällsintresse.

Därför föll valet på juridik. Men inte heller studietiden skulle få löpa helt utan sorg.

- Det var en söndag, min bror ringde och sa att mamma hade blivit intagen på sjukhus.

Den då 21-åriga Anna-Maja Henriksson kastade sig på första bästa tåg hem till Jakobstad. Den resan minns hon som den tyngsta hon någonsin gjort.

- Jag visste inte om mamma skulle leva när jag klev av tåget.

Henriksson hann fram till sjukhuset i tid men två dagar efter den första infarkten kom en till.

- Då var det slut. Det var väldigt tungt. Det värsta som kunde hända mig hände.

Efter några månader återgick hon ändå till sina studier och slutförde dem eftersom hon visste att det var vad mamman hade önskat sig.

En brokig väljarskara

Efter studietiden öppnade det sig en möjlighet att flytta hem till Jakobstad igen och börja jobba som bankjurist. Anna-Maja Henriksson var inte sen att ta den chansen.

I det skedet hade hon ännu inga tankar på att ge sig in i politiken.

Men i takt med att hennes barn Malin och Mikaela föddes blev Henriksson allt mer intresserad av att veta vem det är som fattar besluten i en stad och varför det görs på ett visst sätt. Hon ville vara med och påverka.

- Då ställde jag upp i mitt första kommunalval.

Här kommer det klassiska uttrycket ”på den vägen är det” väl till pass. För sedan har det rullat på. Från stadsfullmäktige till riksdagen, ministeruppdrag och nu också partiledaransvar för SFP.

Hallitus eduskunnan kyselytunnilla  12.9.2019
Anna-Maja Henriksson här tillsammans med Vänsterförbundets Li Andersson och De Grönas Maria Ohisalo. Hallitus eduskunnan kyselytunnilla 12.9.2019 Bild: Pekka Tynell / YLE riksdagsledamöter,riksdagen,Maria Ohisalo,Li Andersson,Anna-Maja Henriksson,Regeringen Rinne

SFP har en ganska brokig väljarskara, allt från pälsfarmare till stadsbor med gröna värderingar. Hur mycket får du som partiordförande balansera när du möter väljare med olika bakgrund?

- Nog får jag balansera en del men jag tror också att det är en styrka att vi har många olika typer av människor. Det är lite olika tyngdpunkt på frågeställningar i vissa delar av vårt land, men vi har jättemycket gemensamt.

Hur länge kommer svenskan att vara ett kitt?

- Det kommer alltid att vara ett kitt, men det är klart att vi gör väldigt mycket annat. SFP är ett parti som tar ansvar för hela landet. Vi jobbar med allt från säkerhetspolitik till utbildningspolitik, företagsamhet och nordiska samarbeten.

Ingen borde bli utsatt för det att man inte blir förstådd på sitt modersmål när man är sjuk― Anna-Maja Henriksson

SFP försvarar det svenska i Finland, samtidigt blir det allt svårare att få service på svenska. Finns det en risk att väljare som traditionellt har röstat på SFP i stället röstar på ett parti som starkare motsvarar deras värderingar när de märker att den svenska servicen blivit sämre?

- Vi jobbar allt vad vi kan för att servicen på svenska ska bli bättre. Nu har vi ett regeringsprogram som jag vågar påstå är det bästa någonsin när det gäller svenskan och det tvåspråkiga Finland.

Hon fortsätter:

- Sedan handlar det om att hitta kompetent arbetskraft och att se till att vi har vårdare som kan både svenska och finska, det är en jättestor utmaning. Jag tror bland annat att vi behöver morötter i form av språktillägg.

Du talar svenska med din man, han svarar på finska och dina döttrar är tvåspråkiga. Förstår du dem som verkligen behöver service på svenska?

- Jag förstår dem jättebra. Jag var fem år när jag blev intagen på öronkliniken i Helsingfors och då kunde jag inte mycket finska. Jag vet den där känslan när man är hjälplös och inte kan förklara på sitt eget språk. Ingen borde bli utsatt för det att man inte blir förstådd på sitt modersmål när man är sjuk.

Sjuk blev Anna-Maja Henriksson igen för drygt två år sedan när hon mitt under en tillställning tappade förmågan att uttrycka sig.

Det visade sig att hon hade drabbats av en blodcirkulationsstörning i hjärnan. Det blev en varningssignal som fick henne att bestämma sig för att prioritera sin egen hälsa mer.

- När jag låg där på Vasa centralsjukhus och trodde att jag höll på att få en hjärnblödning tänkte jag: “Nej hördu Anna-Maja, nu måste du ändra ditt sätt att leva och det finns ingen annan än du själv som kan ta tag i det.”

Jobbet som partiledare och minister är ingenting för den som trivs med ett 9–17-jobb. Det är ofta stressiga och långa dagar.

Efter dygnen på VCS anlitade hon därför en personlig tränare och i dag mår hon bättre än för två år sedan.

- Men visst kämpar jag ännu med mina fullspäckade dagar. Ibland är de helt enkelt övermänskliga.

Anna-Maja Henriksson katsoo horisonttiin
Juletid betyder avkoppling för de flesta, också för ministrar. I alla fall en dag eller två. Anna-Maja Henriksson katsoo horisonttiin Bild: Marko Oikarinen Anna-Maja Henriksson

Så här i decembertid försöker Anna-Maja Henriksson ändå koppla av och koppla bort så gott det går.

- Döttrarna kommer hem, familjen samlas. Vi lagar julmat och spritsar pepparkakor. Det tar en tid att komma ner i varv men ofta är det så att på juldagen släpper allt och då stänger jag telefonen helt.

Skruvar du upp ABBA då?

- Då skruvar jag upp ABBA och tittar på The Crown!

Anna-Maja Henriksson tillsammans med Daniel Olin.
Anna-Maja Henriksson är veckans gäst hos Daniel Olin. Anna-Maja Henriksson tillsammans med Daniel Olin. Bild: Barbro Ahlstedt Anna-Maja Henriksson

Hör Anna-Maja Henriksson berätta mer om sin uppväxt och vägen till att bli justitieminister och partiledare för SFP på söndag kväll 8.12 kl. 20.00 på Yle Fem eller när du vill på Arenan.

Intervjun spelades in 27 november, alltså en knapp vecka innan regeringskrisen. Därför förekommer inga frågor om den i programmet.