Hoppa till huvudinnehåll

Brexit och hälsovård på agendan när Storbritanniens premiärminister Johnson och oppositionsledaren Corbyn möttes i en sista tv-debatt inför valet

Jeremy Corbyn och Boris Johnson under en tv-debatt
Brexit var ett av de stora samtalsämnena under gårdagens tv-debatt. Jeremy Corbyn och Boris Johnson under en tv-debatt Bild: Jeff Overs / BBC / AOP Boris Johnson,Jeremy Corbyn

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och oppositionspartiets ledare Jeremy Corbyn diskuterade bland annat brexit i fredagskvällens tv-debatt.

Debatten var duons sista inför parlamentsvalet som hålls nästa veckas torsdag.

Arbetarpartiet Labours ledare Jeremy Corbyn sade under debatten att partiet skulle slutföra brexit på tre månader genom att förhandla fram ett nytt utträdesavtal. Britterna skulle sedan i en ny folkomröstning välja mellan det nya utträdesavtalet och att stanna kvar i EU.

Johnson svarade med att han redan har ett utträdesavtal och att ifall han vinner valet kommer han att använda sig av det för att storbritannien ska lämna EU innan utgången av januari.

Johnson kritiserade upprepade gånger Corbyn för att inte tydligt säga om han skulle stöda ett utträde ur EU eller inte. Corbyn har tidigare lovat att han förhåller sig neutralt till huruvida Storbritannien ska lämna eller stanna i EU om han vinner valet.

– Hur ska du kunna få ett nytt utträdesavtal från Bryssel om du inte själv ens tror på ett utträde? Frågade Johnson under debatten.

Corbyn såg det i sin tur orealistiskt för Johnson att under nästa år lyckas förhandla om handelsavtal med både USA och Europeiska unionen. Han poängterade också att NHS, som sköter om Storbritanniens offentliga hälsovård, är hotad.

Corbyn har tidigare beskyllt Johnson för att ha planer på att släppa in amerikanska aktörer som del av NHS, men Johnson har förnekat påståenderna.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel.

Läs också