Hoppa till huvudinnehåll

Gangnam Style, Despacito eller Chandelier? Rösta på din favoritlåt från 2010-talet

Människor på en festival
På topplistorna det här årtiondet har vi sett bland annat Rihanna, Miley Cyrus, Bruno Mars och Ed Sheeran. Människor på en festival Bild: Aditya Chinchure/Unsplash konsert,musik,Festival

Pop, EDM och hiphop har präglat musiken på 2010-talet. Vilken är din favoritlåt från årtiondet?

Vad kännetecknar musiken, vilka låtar har varit betydelsefulla och hur har vårt sätt att lyssna på musik förändrats under 2010-talet?

Amie Borgar (musikchef på Yle Vega och Yle X3M), Johan Lindroos (musikchef på Yle Radio Suomi) och Marcus Sjöström (musikchef på Radio NRJ Finland) svarar.

I slutet av artikeln kan du rösta på din favoritlåt från årtiondet.

Vad kännetecknar musiken?

Amie Borgar (musikchef på Yle Vega och Yle X3M):

Det som slår mig direkt är hur hiphopen vuxit som genre genom hela 2010-talet och vi kan också se att det utvecklats en hel del subgenrer, som mumble rap och trap bara för att nämna ett par.

Också inom r’n’b-genren ser vi förgreningar som modern r’n’b och soul med artister som Beyoncé, Rihanna och Justin Timberlake och alternativ r’n’b med namn som The Weeknd och Solange. Ur Destiny’s Child steg tidigare nämnda Beyoncé som soloartist.

Och tänk Sia då! Hon har varit aktiv låtskrivare sen början på 90-talet men 2012 fick vi höra henne i David Guettas megahit Titanium och efter det var inget sig likt. Efter det har vi fått höra fantastiska låtar av henne som till exempel Chandelier. Ah!

Aristen Sia sjunger iklädd peruk och gigantisk rosett.
Sia är en av 2010-talets stora artister. Aristen Sia sjunger iklädd peruk och gigantisk rosett. Bild: EPA/Wael Hamzeh Sia Furler,sia

En annan genre som varit stor under 2010-talet är EDM (elektronisk dansmusik) där vi sett artister som David Guetta, Swedish House Mafia, Avicii och Calvin Harris på topplistorna.

2000-talets stora popsångerskor som Christina Aguilera och Britney Spears har fått ge plats åt artister som Katy Perry, Lady Gaga, Sia och Miley Cyrus.

Vi ser också en inflation av så kallad vuxen modern musik, kanske vi kan kalla den för generationsöverskridande musik. Här hittar vi artister som Adele, Maroon 5, Bruno Mars, Sam Smith och Ed Sheeran.

Så mycket bra musik det finns! Nu blir det nog dags att leta upp en härlig spellista fylld av fräsch nostalgi från 2010-talet!

Vilka är de mest betydelsefulla låtarna?

Johan Lindroos (musikchef på Yle Suomi):

Starboy - The Weeknd

En låt som inte går att förbise från det här årtiondet är The Weeknds Starboy från 2016. Låten fick kanadensaren att stiga till en helt ny nivå av stjärnstatus. I alla fall i västvärlden.

I dagsläget har låten över en miljard lyssningar på Spotify och ännu fler visningar på Youtube. Det talar väl sitt tydliga språk.

Uptown Funk - Mark Ronson & Bruno Mars

En låt som garanterat kommer att få fart på vilken fest som helst ännu om trettio år är Mark Ronsons & Bruno Mars samarbete Uptown Funk från 2015. Den här låten är lämpligt retro och samtidigt ganska tidlös.

Då låten släpptes hade Bruno Mars stora framgångar bakom sig i och med albumet Unorthodox Jukebox. Efter det gick alla och väntade på något nytt av artisten. Uptown Funk sprängde banken, och frågan är huruvida Bruno Mars någonsin kommer att kunna toppa den låten.

Bruno Mars på scenen med gitarr och solglasögon.
Kommer Bruno Mars att kunna toppa låten Uptown Funk? Bruno Mars på scenen med gitarr och solglasögon. Bild: Paul Bergen / EPA / All Over Press bruno mars

Despacito - Luis Fonsi & Daddy Yankee

Sommarhittarnas sommarhit! Det här är låt som ALLA har hört. Låten har otroliga mängder spelningar på radio, Spotify och Youtube (6,5 miljarder visningar i dagsläget). Fenoment på Youtube med olika covers och meme-versioner, gör Despacito ganska oslagbar.

För er som upplever den som en sommarplåga, med betoning på plåga, så är jag ledsen - den här kommer att finnas med väldigt länge ännu. Låten ledde också till att latinorytmer slog igenom inom popmusiken.

Hur har vårt musiklyssnande förändrats?

Marcus Sjöström (musikchef på Radio NRJ Finland):

Musiklyssnandet har förändrats totalt de senaste åren. Det har blivit mångsidigare och allt lättare för oss att lyssna på musik. Tack vare mobilen och appar kan vi lyssna på musik när som helst i vår vardag, exempelvis på radio, Spotify, Apple Music osv.

Person som lyssnar på musik.
Streamingtjänsterna slog igenom på 2010-talet och har lett till att vi kan lyssna på musik när som helst. Person som lyssnar på musik. Bild: Unsplash/Diddharth Bhogra musik,hörlurar

Finland har en mycket färggrann radiokultur och utbudet är mångsidigt. Ny musik hittar man ofta på radion. För att få reda på vem artisten är kan man använda appen Shazam och efter det streama låten på till exempel Spotify.

Vilken är din favoritlåt från 2010-talet?

Wake Me Up - Avicii (2013)
20.5% (238 röster)
Chandelier - Sia (2014)
13.6% (158 röster)
Despacito - Luis Fonsi featuring Daddy Yankee (2017)
7.0% (81 röster)
Shallow - Lady Gaga & Bradly Cooper (2018)
6.6% (77 röster)
Uptown Funk - Mark Ronson featuring Bruno Mars (2014)
5.6% (65 röster)
Somebody That I Used to Know - Gotye (2012)
5.5% (64 röster)
Rolling in the Deep - Adele (2010)
5.4% (63 röster)
Shape of You - Ed Sheeran (2017)
5.3% (62 röster)
Gangnam Style - Psy (2012)
4.6% (53 röster)
Happy - Pharrell Williams (2013)
4.6% (53 röster)
Party Rock Anthem - LMFAO (2011)
3.3% (38 röster)
Born This Way - Lady Gaga (2011)
2.8% (32 röster)
Bad Guy - Billie Eilish (2019)
2.7% (31 röster)
Dance Monkey - Tones and I (2019)
2.6% (30 röster)
Love Me like You Do - Ellie Goulding (2015)
2.5% (29 röster)
I Took a Pill in Ibiza - Mike Posner (2016)
2.3% (27 röster)
Lean on - Major Lazer & DJ Snake featuring MØ (2015)
1.8% (21 röster)
Only Girl - Rihanna (2010)
1.6% (19 röster)
Starboy - The Weeknd featuring Daft Punk (2016)
1.5% (17 röster)
I Like It - Cardi B, Bad Bunny & J Balvin (2018)
0.3% (3 röster)
Antal avgivna röster: 1161

Finns din favoritlåt inte med på listan? Berätta i kommentarsfältet.