Hoppa till huvudinnehåll

Tvåsiffrigt när Finland körde över Polen i VM – supertvillingarna fick fart på målskyttet direkt

Gruppspelet ska bara vara en förrätt för Finland – och VM-premiären blev också en mumsbit för innebandydamerna. Den totalt livsfarliga tvillingduon Veera och Oona Kauppi fick det att lossna direkt.

Finland bjöd på show i sin första gruppspelsmatch i innebandy-VM. Polen var – precis som förväntat – helt chanslöst. Finland gjorde som man ville i premiären och vann med hela 14–3.

– Det var lite nervöst i inledningen i och med att vi har många debutanter, men vi blev varma i kläderna. Det här var en bra start på turneringen, säger Mia Karjalainen till Yle.

Föga överraskande var det Finlands supertvillingar som stod för mycket framåt. Veera Kauppi är utsedd till världens bästa spelare och hon plockade fram en del av sin kapacitet mot Polen tillsammans med sin syster Oona Kauppi.

Veera Kauppi stod för ett hattrick och totalt sex poäng mot Polen. Oona Kauppi noterade 2+3. Karjalainen var också effektiv – även hon gjorde tre mål på lördagen.

Tuffare motstånd på söndag

På söndag skruvas svårighetsgraden upp flera hack för Finland. Då väntar värdnationen Schweiz. I den sista gruppspelsmatchen väntar Tyskland. Den matchen spelas på måndag.

Schweiz-matchen ger en vink om hur bra Finland är. Schweiz har tagit brons i de tre senaste VM-turneringarna.

– Nu har vi fått fart på målskyttet och det är bra inför morgondagens match. Då blir det en annan klass på motståndet och det lär också vara fullsatt här, säger Karjalainen.

Finland har förlorat de fyra senaste VM-finalerna mot Sverige – 2015 och 2017 blev det stryk efter straffläggning. I år jagar ett förnyat Finland (elva VM-debutanter) revansch.

VM pågår till nästa helg. Semifinalerna spelas på lördag och medaljmatcherna på söndag nästa vecka.

Innebandy-VM, damer, grupp A:

Finland–Polen 14–3 (5–2, 2–1, 7–0)

Finlands målskyttar:
1–0 Veera Kauppi (Oona Kauppi)
2–0 Oona Kauppi (My Kippilä) PP
3–0 Mia Karjalainen (Veera Kauppi)
4–0 Mia Vallenius
5–2 Veera Kauppi (My Kippilä)
6–2 Veera Kauppi (Oona Kauppi)
7–2 Mia Karjalainen (Veera Kauppi)
8–3 Sanni Nieminen (Jenna Saario)
9–3 Oona Kauppi (Veera Kauppi)
10–3 Milja-Maria Saarikoski (Sofia Leino)
11–3 Inka Lampinen (Alisa Pöllänen)
12–3 Mia Karjalainen (Oona Kauppi)
13–3 Sara Piispa (Laura Manninen) PP
14–3 Suvi Hämäläinen

Läs också