Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Den finländska fattigdomens anatomi, gymnasierankning och Kanye Wests nya image

Människor som plockar med sig bröd i en brödkö i Kvarnbäcken i Helsingfors.
Ojämlikheten har ökat i vårt land sedan 1990-talet. En del har blivit rikare, andra mycket fattigare. Bilden är en arkivbild från en brödkö i Kvarnbäcken i Helsingfors. Människor som plockar med sig bröd i en brödkö i Kvarnbäcken i Helsingfors. Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle Brödkö,bistånd,livsmedelshjälp,fattigdom,Kvarnbäcken

Här kommer kvällsläsning för lördagen – ett plock av artiklar från veckan som gått.

Trots att det går rätt bra för en stor del av finländarna, har Finland blivit ett mer ojämlikt samhälle än det var förut. Från mitten av 1990-talet till nutid har den relativa fattigdomen och inkomstskillnaderna i Finland ökat snabbast av alla OECD-länder.

Katedralskolan i Åbo, Mattlidens gymnasium och Gymnasiet Grankulla samskola ... Många bekanta skolor finns i topp i en färsk gymnasierankning som utförts av nyhetsbyrån STT. Bland de topp 20 gymnasierna är var tredje skola finlandssvensk.

Att undvika rusning sparar dig inte bara tid utan också pengar. Svenska Yle testade hur tid, utsläpp och bränslekostnader påverkas om du undviker att köra under den värsta rusningen.

Idén om att skriva om Jean-Claude Arnault och klubben Forum i Stockholm har Matilda Gustavsson haft i tio år, sedan en av hennes vänner som jobbat på klubben berättade om hur unga kvinnor verkade utnyttjas på klubben där kultureliten samlades om kvällarna. Men det var rapporteringen om Harvey Weinstein som öppnade Gustavssons ögon.

Rapparen Kanye West har länge varit en udda filur som överraskar med allt från sitt stöd till Donald Trump till sina narcissistiska tweets.
Som nybliven konservativ kristen bygger West vidare på sitt varumärke som en som vandrar mot strömmen i dagens pk-samhälle, skriver Anna Lillkung i sin kolumn.