Hoppa till huvudinnehåll

Eventuellt hot från extremhögern fick demonstranter avvisade av Helsingforspolisen mitt i natten

Papper var det står "tähän asti riita".
Polisen städade undan alla spår efter de irakiska demonstranterna under natten mellan lördagen och söndagen. Några plastpåsar och denna papperslapp är det enda som avslöjar att det har demonstrerats utanför Migrationsverkets kontor i Böle, i Helsingfors. Papper var det står "tähän asti riita". Bild: Charlotte Winberg / Yle demonstrationer,Böle, Helsingfors stad,Migrationsverket,asylsökande (process)

De irakiska asylsökande som har demonstrerat utanför migrationsverkets kontor i Böle, i Helsingfors, sedan i torsdags blev avvisade av polis natten mellan lördag och söndag.

Klockan var ett när de irakiska demonstranterna fick syn på polisbilarna som var på väg mot deras håll.

Haider Al-Mashhadani är en av demonstranterna som var på plats och han berättar att polisen sa att dom hade fått ett beslut utfärdat av sin förman kommissarie Timo Viipuri 10 minuter tidigare.

- Vi frågade polisen vad som händer. Vi har ju tillstånd, men de svarade "nej, det har ni inte", säger han.

Något bevis på detta kunde polismännen inte visa, trots att demonstranterna frågade efter det upprepade gånger.

Ännu fler polisbilar dök upp och poliser och polishundar radade upp sig. Men någon tolk hade polisen inte tänkt på att ta med sig.

Ett antal demonstranter togs till häktet. Enligt polisens uppgifter så togs fyra personer, men demonstranterna själva säger att fem personer fördes i väg.

Förlängt tillstånd samma dag

Haider Al-Mashhadani berättar också att de först bara hade tänkt demonstrera tills söndag, men de hade bett om och fått ett förlängt muntligt tillstånd så sent som i lördags av kommissarie Johanna Sinivuori.

När de kontaktade henne under natten så visade det sig att hon hade ändrat sig, eftersom polisen hade fått uppgifter om att den högerextrema rörelsen, Soldiers of Odin, skulle komma till demonstrationsplatsen.

- Hon sa att hon inte kunde hålla sitt löfte för att de antagligen skulle komma, säger Haider Al-Mashhadani.

Högerextrema hot

Asylaktivisten Outi Popp kallades till platsen och hon förundras över hur polisen låter hot från extremhögern kränka asylsökandes rättigheter.

- Att ett eventuellt hot från en högerextrem rörelse kan kränka asylsökandes rättigheter på det här viset är helt otroligt, säger hon uppgivet.

Och det är inte bara det som förundrar henne. Också hur polisen väljer att skydda de asylsökande mot det hotet.

- I stället för att erbjuda skydd till de som i det här fallet eventuellt skulle ha behövt det, de asylsökande, så väljer de att avvisa dem från platsen, säger hon och fortsätter:

- Skulle det inte ha varit bättre att erbjuda likadant skydd som polisen har erbjudit åt högerextrema rörelser som har demonstrerat i Finland under den senaste veckan, undrar Outi Popp.

Polisens förklaringar varierar

Helsingforspolisen hade i olika skeden olika förklaringar till det nattliga ingripandet.

På Helsingforspolisen säger jourhavande kommissarie Tuukka Skottman att det var lägret som var problemet, inte demonstrationen i sig.

Han hänvisar till stadens ordningsregler enligt vilka det är förbjudet att slå upp läger på annat ställe än en lägerplats.

På frågan om Soldiers of Odin hade någonting att göra med att tillståndet att demonstrera upphävdes svarar Skottman att han på ett allmänt plan har hört om det, men varken kan bekräfta eller neka till det.

Att demonstranter häktades beror enligt honom på tredska, det vill säga att demonstranterna skulle ha gjort motstånd när tältet togs bort. Männen bötfälldes också.

- Inte bara är hundra euro mycket pengar för dessa. Men ännu värre är att för de som är mitt uppe i en asylprocess kan en prick i registret ha förödande konsekvenser, poängterar Outi Popp.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes