Hoppa till huvudinnehåll

Finland åkte på tung smäll i VM – nu talar det mesta för en semifinal mot guldfavoriten Sverige

Veera Kauppi i VM.
Veera Kauppi lyckades inte i målskyttet mot Schweiz. Veera Kauppi i VM. Bild: Lehtikuva Veera Kauppi,Finlands damlandslag i innebandy

En förlust som är smärtsam och kan bli väldigt kostsam. Finland föll tungt mot Schweiz och försvårade samtidigt vägen mot en ny VM-final.

I lördags fick Finland en smakstart på innebandy-VM. Damlandslaget, som har tagit fyra raka VM-silver, slog Polen med hela 14–3 i premiären.

När svårighetsgraden skruvades upp i dag var det Finland som åkte på en riktig stjärnsmäll. Hemmanationen Schweiz vann med 7–4 framför fullsatta läktare och har skaffat sig ett fint utgångsläge.

Gruppsegern och en betydligt enklare väg mot VM-finalen fanns i potten på söndagen och Schweiz länsade bordet.

Schweiz, som har tagit brons i de tre senaste VM-turneringarna, bars fram av hemmapubliken och när Margrit Scheidegger satte 7–4 i tom kasse var det kört.

– Schweiz var mer redo och fick kraft från hemmapubliken. Det känns tungt att säga det, men Schweiz kanske ville vinna mer, säger förbundskaptenen Lasse Kurronen i ett pressmeddelande.

Finland åkte på stryk i sin andra gruppspelsmatch, vilket lär leda till en riktigt tuff resa i slutspelet. Med all tänkbar sannolikhet väntar Sverige – med sex raka VM-guld – i semifinalen.

Blev stressade av Schweiz

I söndagens match tog det femtio minuter innan Finland släppte handbromsen och började spela på allvar. Då var uppförsbacken redan för lång.

Före det hade Schweiz spelat aggressivt och pressat fram finländska misstag i massor.

– Vår andra period var dålig. Där föll vi av kärran, säger Kurronen.

Corin Ruttimann satte 6–1 på straff i mitten av den tredje perioden. Efter det växlade Finland upp och inledde en ursinnig jakt på reduceringar.

Mia Karjalainen, Oona Kauppi och Mia Vallenius väckte spänningen till liv med sina mål – två av dem när Finland spelade utan målvakt.

Till slut straffade sig chansningen. Scheidegger avgjorde och såg till att Schweiz lär vinna gruppen.

Finland avslutar gruppspelet på måndag mot Tyskland.

Innebandy-VM, damer, grupp A:

Finland–Schweiz 4–7 (0–2, 1–3, 3–2)

Finlands mål:
1–2 Jenna Saario (My Kippilä)
2–6 Mia Karjalainen
3–6 Oona Kauppi (Veera Kauppi)
4–6 Mia Vallenius (Sanni Nieminen)

Läs också