Hoppa till huvudinnehåll

Gammaldags julförberedelser och traditioner på Hertonäs gård - vi gick på tomtejakt

På anrika Hertonäs gård i östra Helsingfors är det lätt att känna historiens vingslag.

När herrgården och bondgården öppnar sina dörrar blir det gammaldags julpyssel, tomteskola, stjärngossespel och möten med historiska personer.

Ian Turja och Benjamin Bäckström är på tomtejakt tillsammans med drängen på bondgården. Han ställer fram risgrynsgröt åt tomtarna på kvällarna.

Pojkarna lyssnar uppmärksamt på drängens berättelser om gårdens tomtar.

Hantverkare Anna-Lisa Leino handleder i våttovning.
Hantverkaren Anna-Lisa Leino visar hur man våttovar. Hantverkare Anna-Lisa Leino handleder i våttovning. Bild: Juha Kivioja / Yle hantverkstradition,Hertonäs gård,Tovning,julstigen

Inne i gårdshuset är det full fart i pysselverkstaden.

Hantverkare Anna-Lisa Leino från Nylands hantverk är på plats för att visa hur våttovning går till. Av ull och tallsåpa formas det vackra pynt till julgranen.

Historisk anknytning

På Hertonäs gård är det julförberedelser år 1890 som är temat och här vill man förmedla känslan av en gammaldags jul, som det kunde vara både hos herrskap och bondfolk.

Det är Föreningen för Drama och Teater, DOT som står bakom tidsresorna på gården.

Stjärngossespel på Hertonäs gård.
Trots regn och rusk är det många som vill se stjärngossespelet. Stjärngossespel på Hertonäs gård. Bild: Juha Kivioja / Yle Hertonäs gård,julstigen

Med anor från 1500-talet är Hertonäs gård den äldsta herrgården
i östra Helsingfors. På området fanns till en början ett tegelbruk och senare en fajansfabrik.

Herrgårdsparken härstammar från 1760-talet och enligt Museiverket är helheten "med sitt karaktärshus, sin formgivna franska trädgård och engelska park en av de finaste representanterna för 1800-talets herrgårdskultur."