Hoppa till huvudinnehåll

Närmare 100 000 går i strejk inom exportbranscherna på måndag – påverkar inte vardagen för finländarna

Metsä Woods såg i Vilppula.
Strejkerna bedöms orsaka ett produktionsbortfall värt cirka 400 miljoner euro. Metsä Woods såg i Vilppula. Bild: Lehtikuva Sågverk,träindustri

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för exportbranscherna har inte framskridit under veckoslutet och upp till 100 000 anställda inleder en tre dagar lång strejk på måndag.

Skogsindustrin har för sin del beslutat om en sex dagar lång lockout som inleds efter att strejken avslutats. Lockout innebär att de anställda inte får komma på jobb och att lönen för de berörda dagarna uteblir.

För närvarande finns det inget datum för när förhandlingarna mellan parterna ska fortsätta.

Produktionsbortfall värt hundratals miljoner euro

Bland de branscher som strejkar finns den mekaniska skogsindustrin, plastindustrin samt den kemiska och petrokemiska industrin.

Förutom Industrifacket som strejkar lägger även Byggnadsförbundet, Fackförbundet Pro och De högre tjänstemännens fack YTN ner arbetet på arbetsplatser som deltar i strejken.

Strejkerna bedöms orsaka ett produktionsbortfall värt cirka 400 miljoner euro.

Stora åsiktsskillnader om lönerna

Enligt riksförlikningsman Vuokko Piekkala är oenigheten om lönerna betydande.

Teknologiindustrins arbetsmarknadsdirektör Minna Helle har på Twitter sagt att strejken inte berör vanliga finländare på samma sätt som till exempel poststrejken.

Helle bedömer ändå att alla indirekt kommer att beröras eftersom exportindustrin sysselsätter direkt och indirekt över 40 procent av finländarna.

Läs också