Hoppa till huvudinnehåll

Oroligt i ryska landslaget inför Wadas beslut om en lång avstängning – förbundskaptenen: "Det skulle vara en katastrof"

Aleksandr Bolsjunov.
Inför OS i Pyeongchang fick Aleksandr Bolsjunov grönt ljus för att delta i mästerskapet. Aleksandr Bolsjunov. Bild: Yle/Tomi Hänninen Aleksandr Bolshunov

På måndag kommer Wadas beslut mot Ryssland. En lång avstängning skulle vara en katastrof, säger det ryska skidlandslagets förbundskapten Markus Cramer till NRK.

Den slutgiltiga domen kommer på måndag. Då sammanträder den internationella antidopningsbyrån Wadas exekutivkommitté för att bestämma om Ryssland får en avstängning på fyra år från all idrott.

Den längden på straffet är Wadas rekommendation. Den internationella olympiska kommittén har meddelat att de kommer att följa det beslut som Wada fattar.

Det betyder att Ryssland kan komma att stängas av från OS och VM de närmaste åren.

Beslutet hänger som ett tungt moln över Ryssland. Skidlandslagets förbundskapten Markus Cramer är orolig.

– Det skulle vara en katastrof för oss och utövarna. Mina idrottare gör allt för den här idrotten. Sedan kan någon bestämma att det är över. Hur ska man förklara det för utövarna?, säger han enligt NRK.

Ustjugov kan bli avstängd igen

Anledningen till att Ryssland riskerar en lång avstängning är att landets antidopningsbyrå Rusada ska ha manipulerat dopningstester och döljt fakta som Wada ville ha för att kontrollera hur Ryssland sköter sitt testarbete.

Måndagens beslut kan bli en slutpunkt för en lång process. I flera rapporter under de senaste åren har det konstaterats att det har funnits statsstyrd dopning i Ryssland.

Landet har varit avstängt tidigare. I exempelvis OS i Pyeongchang fick bara ryska idrottare med en trovärdig bakgrund av dopningstester ställa upp. De tävlade under neutral flagg.

En av längdåkarna som inte fick tävla i Pyeongchang var Sergej Ustjugov. I dag förde han in Rysslands ena stafettlag till seger i världscupen.

Efter loppet kunde han inte kommentera måndagens beslut på grund av att det saknades en tolk.

– Det ät tufft för idrottarna. Vi har ingenting med de positiva dopningstesterna att göra. Vad kan idrottarna göra när någon på kontoret gjort något dumt? Jag är väldigt arg och ledsen över hela situationen, säger Cramer.

Hur agerar Fis?

Enligt tysken Cramer vill de ryska idrottarna inte prata om idrottsledare.

– När man vet att man inte har gjort något fel så kan man prata om det, men rysk mentalitet är annorlunda.

Det återstår att se hur det internationella skidförbundet Fis agerar efter Wadas beslut. Tidigare har förbundets generalsekreterare sagt att man kommer att göra på samma sätt som inför OS 2018.

Enligt NRK säger Cramer att Fis måste skaffa sig all information innan förbundet fattar ett beslut.