Hoppa till huvudinnehåll

Ryska andralaget starkast i Lillehammers herrstafett – Iivo Niskanen kritisk till stjärnornas nobb: "Verkligen inte önskvärt"

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen gillade inte att flera av hans toppkonkurrenter nobbade stafetten. Iivo Niskanen Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Det blev dubbelt Ryssland i topp i herrarnas stafett på 4x7,5 kilometer i längdvärldscupen i Lillehammer. Finland blev till slut sjua och efter loppet var Iivo Niskanen besviken på att flera stjärnnamn inte deltog i stafetten.

Efter att Artem Maltsev tvingats tacka nej till herrstafetten i Lillehammer fick Sergei Ustjugov hoppa in i det ryska andralaget. Och det blev just Ustjugov som avgjorde loppet.

Ankaråkaren Ustjugov ryckte nämligen ifrån resten av tätklungan i slutet av loppet och säkrade segern för det ryska andralaget. Närmast före landsmannen Andrei Melnitjenko från Rysslands förstalag.

Norge saknade stjärnor som Johannes Hösflot Kläbo, Emil Iversen, Didrik Tönseth och Martin Johnsrud Sundby i dagens stafett, men visade ändå prov på en imponerande bredd.

Det blev en spurtstrid om tredjeplatsen mellan Norges första- och andralag, som förstalagets Finn Hågen Krogh tog hem med en tiondels marginal.

Sergei Ustjugov stakar.
Sergei Ustjugov avgjorde stafetten. Sergei Ustjugov stakar. Bild: Tomi Hänninen Sergej Ustiugov

Vuorela kroknade

Precis som på damsidan var det finländsk ledning halvvägs in i stafetten. Iivo Niskanen inledde den andra klassiska etappen med att ta ikapp de 15 sekunder som Perttu Hyvärinen tappat till täten under stafettens första etapp.

Niskanen stod för en solid insats och ledde tätgruppen med Finland, Rysslands andralag och Norge till den andra växlingen.

Efter sin insats var Niskanen besviken på de många stjärnbortfallen. Förutom de många frånvarande norrmännen saknades också bland annat den ryska stjärnan Alexander Bolsjunov.

– Visst skulle man hoppas att alla skulle vara med, det är verkligen inte önskvärt att de bästa namnen saknas i världscupen.

– Klart att det är en fördel att stå över idag och sticka till hög höjd, sade Niskanen, som också sade sig ha övervägt att inte åka stafetten.

På den tredje etappen orkade Lari Lehtonen hänga med de andra topplagen länge, men kroknade med ett par kilometer kvar och växlade till ankaret Markus Vuorela hela 40 sekunder efter de ledande lagen.

Vuorela, det finländska lagets kanske största frågetecken, stod inledningsvis för en positiv överraskning. Trots den stora luckan tog Vuorela ifatt de sex lagen framför, men när farten tilltog hade Vuorela inget att svara med.

Vuorela förde Finland i mål som sjua, drygt en minut efter det vinnande ryska laget.

Resultat:

1. Ryssland 2, 1.26.46,8
(Jakimusjkin, Belov, Porosjkin, Ustjugov)
2. Ryssland, +1,3
3. Norge, +8,9
4. Norge 2, +9,0
5. Tyskland, +9,9
6. Sverige, +26,9
7. Finland, +1.03,2
(Hyvärinen, Niskanen, Lehtonen, Vuorela)