Hoppa till huvudinnehåll

Det är Vladimir Putin som bestämmer takten och Volodymyr Zelenskyj som svänger med då kriget i Ukraina i dag diskuteras i Paris

Ukrainas, Rysslands, Tysklands och Frankrikes ledare ska försöka få fart på fredsprocessen. Det här blir det första mötet mellan presidenterna Volodymyr Zelenskyj och Vladimir Putin, som tre gånger har talats vid per telefon.

Mötet i Paris väntas enligt den ukrainska tidningen Segodnija börja vid 16-tiden finsk tid och det är meningen att alla fyra statschefer ska diskutera tillsammans, men också två och två.

Till Normandiefyran hör, förutom Zelenskyj och Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Det kan bli en tuff match för Merkel och Macron att få till stånd ett resultat av förhandlingarna.

Ukraina vill se resultat

Volodymyr Zelenskyj har sagt sig ha tre konkreta mål med mötet.

Han vill se utväxling av fångar i formatet ”alla mot alla”, han vill att det verkligen ska bli eldupphör vid den så kallade kontaktlinjen mellan Ukraina och krigsområdet i Donbass, och han vill att alla främmande trupper och beväpnade grupperingar ska lämna landet.

I Ukraina befarar vissa att Putin kommer att diktera villkor som den ovane politikern Zelenskyj sväljer alltför lätt.

Därför demonstrerar många just nu runtom i landet under devisen ”Nej till kapitulation”.

Demonstration Mot kapitulation i Kiev.
Demonstration Mot kapitulation i Kiev. Demonstration Mot kapitulation i Kiev. Bild: Kerstin Kronvall/Yle Kiev,Ukraina

Den ukrainska webbtidningen Hromadske uppger emellertid att 75 procent av ukrainarna stöder Zelenkyj beslut att träffa Putin.

Inga medgivanden av Ryssand

Kremls talesman Dmitrij Peskov sa inför mötet att Ryssland har som mål att göra det möjligt för Ukraina att lösa den inrikeskonflikt som pågår i landet.

Ryssland har konsekvent hävdat att landet inte har någon andel i det som pågår, trots många bevis om motsatsen.

Också Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har talat om hur Ukraina nu måste bevisa att landet vill fullfölja Minskavtalet.

Enligt Lavrov har signalerna från olika officiella källor i Kiev varit motsägelsefulla, skriver den ryska nyhetsbyrån Tass.

Lavrov sade emellertid att mötet blir nyttigt, vilket tyder på att det finns något som presidenterna kan komma överens om.

I november sade president Putin att det inte är någon idé att mötas om det inte finns chanser att nå resultat.

Kriget i östra Ukraina har pågått sedan våren 2014 och omkring 13 000 människor har dödats och nästan två miljoner har tvingats fly sina hem.

Läs också