Hoppa till huvudinnehåll

Industristrejken slår hårt mot Österbotten, säger handelskammarens direktör: "Inte bra för vår konkurrenskraft"

Direktör Paula Erkkilä vid Österbottens handelskammare.
Direktör Paula Erkkilä vid Österbottens handelskammare. Direktör Paula Erkkilä vid Österbottens handelskammare. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,erkkilä

Den pågående industristrejken kostar företagen i Österbotten tiotals miljoner. Och samtidigt ställer strejken företagen i sämre dager jämfört med många av konkurrenterna utomlands.

Det säger Paula Erkkilä, direktör vid Österbottens handelskammare.

– En stor del av våra företag verkar uttryckligen inom industrin, så den här strejken påverkar definitivt oss i Österbotten.

Enligt Erkkilä handlar det dels om direkta förluster som kan räknas i euron och cent, dels om att företagens konkurrenskraft får sig en törn. Det senare är svårt att sätta en exakt prislapp på. En stor del av företagen är exportdrivna och kundernas förtroende är avgörande.

– Det vi vet är att strejken skapar en oro för kunderna, så strejken är inte alls bra för områdets konkurrenskraft, säger Erkkilä.

Handelskammarens roll är givetvis att representera regionens näringsliv och fungera som företagens intressebevakare. Och Paula Erkkilä tar inte ställning emot strejkrätten, men säger att en strejk ändå får negativa effekter.

– Vi har skapat det här systemet och byggt upp det tillsammans, och man kan inte säga om det är rätt eller fel, man har rätt att gå i strejk. Men om man jämför till exempel med våra största konkurrenter i Europa så är det betydligt fler strejker i Finland än i många av de länderna. Så det är alldeles klart att det här inte är bra för Österbottens och Finlands del.

Tiotals miljoner förlust på tre dygn

Den tre dygn långa strejken pågår fram till onsdag. 100 000 personer som arbetar inom teknologiindustrin, den kemiska industrin och den mekaniska skogsindustrin deltar.

I Österbotten strejkar anställda vid bland annat ABB, Wärtsilä och Vacon i Vasa, på Boliden och Yara i Karleby och vid Alholmens såg vid UPM i Jakobstad.

Tolv Wärtsilämotorer lastas ombordpå ett fartyg för export till Ryssland.
En stor del av Wärtsiläs produkter exporteras via Vasa hamn. Tolv Wärtsilämotorer lastas ombordpå ett fartyg för export till Ryssland. Bild: Yle/Roger Källman export

Paula Erkkilä har ingen exakt summa på vilka förluster företagen gör under strejken, men slår fast att det inte handlar om struntsummor.

– Endast för Wärtsiläs del räknas förlusterna i miljoner, räknar man hela Österbotten så handlar det om tiotals miljoner. Så det är stora pengar vi talar om.

Enligt Erkkilä hoppas man vid handelskammaren att alla de berörda branscherna ska lyckas enas om nya avtal så fort som möjligt. Förra veckans medling hos riksförlikningsmannen avslutades utan resultat.

Läs också