Hoppa till huvudinnehåll

Inget klart besked om Rysslands närvaro i hockey-VM – premiärministerns utspel om straffet: ”Kronisk hysteri mot Ryssland”

Ryska spelare firar ett mål
Får den ryska björnen spela i ishockey-VM? Ryska spelare firar ett mål Bild: EPA-EFE/NAINA HELEN JAMA ishockey,Rysslands herrlandslag i ishockey

Reaktionerna i Ryssland är upphetsade efter den fyra år långa avstängningen. Från ministerhåll pratas det om en klappjakt mot Ryssland. Hur det går med landets spel i ishockey-VM är däremot ett frågetecken.

Timmar efter att den internationella antidopningsbyrån Wadas dom mot Ryssland hade fallit rasade kommentarerna från olika ryska håll in. De var inte förvånade, däremot arga och uppgivna.

Wada gav Ryssland en avstängning på fyra år från alla stora mästerskap på grund av det bristfälliga arbetet mot dopning.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev säger att det finns problem med dopning i landet, men att de inblandade redan har straffats.

– Det här är bara fortsättningen av den här hysterin mot Ryssland som redan har blivit kronisk, säger Medvedev till ryska nyhetsbyråer.

Jag kommer att jobba oavbrutet för att dagens idrottare ska få samma chans att tävla för Ryssland― Vjatjeslav Fetisov

Landets idrottsminister Pavel Kolobkov säger enligt Reuters att man har gjort allt man har kunnat göra för att förbättra situationen.

Höjdhopparen Marija Lasitskene är en av de ryska idrottarna som offentligt har kritiserat Rysslands sätt att hantera dopningsfrågorna. Efter dagens dom skräder hon inte med orden.

– Det är skamligt. Och framtidsplaner? Kämpa för min sak och tävla. Jag har aldrig planerat att byta nationalitet och gör det inte nu heller. Ryska idrottare är vid liv – må vara att det är under neutral flagg, säger hon till Izvestija enligt HS.

"Ingen chans att vinna i rätten"

Ryssland har tre veckor på sig om man vill överklaga Wadas beslut till idrottens skiljedomstol Cas. Den ryska antidopningsbyråns chef Jurij Ganus har redan gett upp den möjligheten.

– Det finns ingen chans att vinna i rätten. Det här är en tragedi. Rena idrottare får se sina rättigheter begränsade, säger Ganus enligt AFP.

I olika ryska idrottsförbund poängterar man att idrottarna som får tävla under neutral flagg ska visa att de är bäst i till exempel OS i Tokyo nästa sommar.

– Jag är en stolt ryss. Jag var stolt när jag representerade mitt land. Jag kommer att jobba oavbrutet för att dagens idrottare ska få samma chans att tävla för Ryssland. Det var ett privilegium i mitt liv, säger ishockeyikonen Vjatjeslav Fetisov enligt AFP.

Ishockey-VM kan flyttas

Hur det går för ryska landslag i bollsporter är ett frågetecken. Kommer Ryssland till exempel att få spela i ryska färger i vårens ishockey-VM?

Kalervo Kummola sitter i IIHF:s styrelse.
Kalervo Kummola. Kalervo Kummola sitter i IIHF:s styrelse. Bild: Anu Laitila/All Over Press Kalervo Kummola

– Vi måste avvakta vad idrottens skiljedomstol Cas säger om det hela. De här besluten är knepiga i alla bollsporter. Jag vill inte ta ställning innan Cas har sagt sitt, säger internationella ishockeyförbundets viceordförande Kalervo Kummola till Yle.

Han säger till Ilta-Sanomat att han inte tror att Ryssland kommer att plockas bort från VM.

Däremot ser Kummola det inte som omöjligt att Ryssland blir av med värdskapet av ishockey-VM 2023. I Wadas dom ingår också att Ryssland inte kan ansöka om och arrangera internationella mästerskap.

– Jag ser det inte som en omöjlighet att flytta turneringen. Tjeckien är värd 2024 och skulle säkert vara redo att byta. Samtidigt byggs en ny hall i S:t Petersburg till VM, så det skulle vara svårt att flytta turneringen, säger Kummola.

Inget Ryssland i fotbolls-VM

I fotboll kommer Ryssland att få behålla sitt värdskap för EM nästa år. Det betyder att Finland spelar två av sina tre matcher i S:t Petersburg.

Anledningen är att europeiska fotbollsförbundet Uefa inte anses vara en arrangör av stora mästerskap. Därmed får Ryssland också behålla Champions League-finalen i S:t Petersburg 2021.

Artiom Dziuba firar mål.
Ryssland får spela i EM på hemmaplan. Artiom Dziuba firar mål. Bild: Felipe Trueba / EPA-EFE / All Over Press Rysslands herrlandslag i fotboll,FIFA:s fotbolls-VM 2018

Internationella fotbollsförbundet Fifa meddelar att man har noterat Wadas beslut och ska kontakta antidopningsbyrån för att klargöra hur fotbollen berörs.

Wadas dom om avstängning från mästerskap gäller också fotbolls-VM i Qatar 2022.

– Om de kvalar in till VM kan ett lag som representerar Ryssland inte delta. De kan ansöka om att spela under neutral flagg, men inte som spelare från Ryssland, säger Wadas Jonathan Taylor enligt Reuters.

– Det blir Fifas uppgift att förverkliga det här. Det kommer inte att finnas någon flagga eller nationalsång.

Läs också