Hoppa till huvudinnehåll

Johan Kvarnström: Det är väldigt känslosamt – det var ett svårt val då vi hade två fantastiska kandidater

Man i kostym och slips ler mot kameran.
Johan Kvarnström ser ljust på partiets framtid. Man i kostym och slips ler mot kameran. Bild: Nicole Hjelt / Yle Karis,Finlands Socialdemokratiska Parti,riksdagsledamöter,riksdagen,johan kvarnström

Sanna Marin är SDP:s statsministerkandidat efter en jämn kamp med Antti Lindtman. Riksdagsledamot Johan Kvarnström och partifullmäktigeledamoten Mikael Hiltunen skulle ha velat se olika personer som statsminister, men framöver stöder alla i partiet Marin.

Mikael Hiltunen, som sitter med i SDP:s partifullmäktige, säger att det var en tuff duell mellan Antti Lindtman och Sanna Marin.

Hiltunen röstade på Lindtman.

– Det var ett demokratiskt val och nu är det dags att stöda personen som blev vald.

Mikael Hiltunen, kommunalvalskandidat i Borgå.
Mikael Hiltunen. Mikael Hiltunen, kommunalvalskandidat i Borgå. Bild: Yle/Katarina Lind Kommunalvalet 2017,kommunalvalskandidat

Riksdagsledamot Johan Kvarnström hade valt att stöda Marin.

– Det är väldigt känslosamt. Det var ett svårt val val då vi hade två fantastiska kandidater – man ville inte vara emot någon. Jag valde Sanna eftersom jag tycker att posten som vice ordförande ger henne det mandatet och hon har bäst förutsättningar locka med nya människor i vår valrörelse.

Hur står det till med Marins svenska?

Antti Lindtman pratade såväl finska som svenska under söndagens partifullmäktigemöte, medan Sanna Marin sade få ord på svenska.

Kvarnström är optimistisk och tror att Marin kommer att få en bättre svenska.

– Det går åt rätt håll. Hon säger fler svenska ord för varje dag som går. Vi ska se till att hon senast om ett år ger en flytande intervju på svenska åt er, säger han med en glimt i ögat.

Inget smutsigt spel

Hiltunen säger att det egentligen inte hade någon betydelse vem som blev SDP:s statsministerkandidat.

– Båda personerna ville genomföra regeringsprogrammet som vi tillsammans förhandlat fram och fortsätta med det här regeringsunderlaget.

Statsministerkandidaterna Sanna Marin och Antti Lindtman.
Det var en jämn kamp mellan Lindtman och Marin. Statsministerkandidaterna Sanna Marin och Antti Lindtman. Bild: Lehtikuva Sanna Marin,Antti Lindtman

Kvarnström anser inte att det var fråga om något smutsigt spel i kampen mellan Lindtman och Marin.

– Trots att kvällstidningarna haft rubriker om smutsigt spel så har jag inte upplevt det. Det har varit en bra och fin kampanj – och kort. Det finns inte två läger – både Lindtman och Marin är uppskattade över alla gränser.

Marin kan locka rödgröna väljare

Det har varit tal om att Marin kan lyckas locka väljare som tvekar mellan De Gröna och SDP.

Kan det här leda till valseger i nästa val?

– Det ligger något i det. Hon kan profilera oss gentemot rödgröna väljare, anser Hiltunen.

Lindtman ansågs däremot kunna locka de mer traditionella väljarna inom arbetarrörelsen.

– Jag hörde någon komma med ett bra motargument här. Sanna Marin lockar 20 000 väljare från Tammerfors med väldigt stark arbetartradition så hon lockar minsann arbetarväljare. Den kategoriseringen håller inte streck.

Läs också