Hoppa till huvudinnehåll

Katri Kulmuni förklarar kontroversen med Rinne på Facebook: "Vi var tvungna att blåsa av spelet"

Katri Kulmuni, en ung kvinna med blont hår och en rosa jacka blir intervjuad framför en mörk vägg. I förgrunden syns två stycken stora mikrofoner och ett par ljudinspelare.
Katri Kulmuni ger bakgrund till konflikten med SDP på sin facebook. Katri Kulmuni, en ung kvinna med blont hår och en rosa jacka blir intervjuad framför en mörk vägg. I förgrunden syns två stycken stora mikrofoner och ett par ljudinspelare. Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni,Centern i Finland

Spekulationerna kring varför Centern så starkt krävde ett byte av statsminister har varit många. I ett längre inlägg på Facebook skriver Centerns ordförande Katri Kulmuni nu varför partiet tyckte att Antti Rinne (SDP) måste gå.

Enligt Kulmuni höll Rinne på att hamna i en ond spiral som naggade på regeringens funktionsförmåga.

- Vi var tvungna att blåsa av spelet och lugna situationen som hela tiden försämrades.

Kulmuni skriver att med tanke på den kommande vårens svåra arbetsmarknadssituation är det av yttersta vikt att regeringen underlättar förhandlingarna - inte ger parterna den uppfattningen att det kan löna sig att dra hemåt i förhandlingarna.

Enligt henne blev det en vana att flagga för endera parten i en situation där största möjliga opartiskhet skulle ha varit det enda rätta.

- Statens ägarstyrningspolitik är inte en enskild ministers ägarstyrningspolitik, skriver Kulmuni. Det är en uppgift som på många sätt är begränsad och styrd.

En av de starkaste principerna är att bolagens styrning och operativa beslut hör till bolagens styrelse. En minister ska inte blanda sig i enskilda styrelsebeslut, skriver Kulmuni.

Kulmunis inlägg på Facebook kan läsas här: