Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Nonchalansen i Ryssland har varit total – tror verkligen någon att de kommer att sopa framför sin dörr nu?

Ryssland vid vinter-OS.
Vid OS i Sotji uppdagades en dopningsskandal runt Ryssland. Ryssland vid vinter-OS. Bild: Lehtikuva/AFP olympiska vinterspelen

Wada hade inte ett svårt beslut att fatta. De skulle bara fastställa en dom. Ryssland får ett maxstraff och stängs av – och vi står med tusen frågor framför oss. Den viktigaste: Kommer någonting verkligen att förändras?

Ett beslut som ger eko i idrottsvärlden. Ett straff som skakar om Ryssland.

Den internationella antidopningsbyrån Wada köpte den oberoende granskningskommitténs utlåtande och stänger av Ryssland från alla stora internationella mästerskap de kommande fyra åren – bland annat sommar-OS i Tokyo nästa år och vinter-OS i Peking 2022.

Ryssland har verkligen fått chansen att sopa rent framför sin egen ytterdörr flera gånger om, men det verkar inte att intressera

Beskedet var oerhört väntat. Wada hade inte ett svårt beslut att fatta i dag. De skulle bara fastställa en dom.

Anklagelserna mot Ryssland är grava och bevisföringen är vattentät. Ett tufft straff var egentligen den enda tänkbara lösningen om Wada ville behålla sin egen trovärdighet i kampen mot dopningen.

Strukturen lever stark

Det har skrivits tusentals dokument om rysk, statsstyrd dopning de senaste åren. Hela processen har varit en soppa med Kreml som någon form av slutstation för de strukturella problemen.

McLaren-rapporterna har gett oss en insyn i hur en kultur av fusk och manipulation har härskat och fortfarande härskar i vårt grannland. Strukturen lever fortfarande stark – det har ju inte ens gått ett år sedan Ryssland valde att manipulera testresultat som Wada begärde ut för att i förlängningen kunna ge den ryska antidopningsbyrån Rusada grönt ljus.

Ryssland har verkligen fått chansen att sopa rent framför sin egen ytterdörr flera gånger om, men det verkar inte att intressera.

Därför står vi här med tusen frågor framför oss.

Den viktigaste av dem alla är lika krass som enkel: Kommer någonting verkligen att förändras i grunden nu?

Svider i skinnet på patriotiska ryssar

Det största ansvaret i dopningsskandalen ligger givetvis hos Ryssland. Det borde vara i deras intresse att reda upp i sitt eget bo och få ordning på sitt arbete mot dopning.

De ryska hejaropen hördes lika tydligt i hallarna och vid skidstadion

Men vill de? Dopningsstrukturer gräver djupa fåror och bollen har legat på deras planhalva i flera år utan märkvärda förändringar.

I OS i Pyeongchang var Ryssland avstängt, men en mängd ryska idrottare tävlade ändå under neutral flagg. Det internationella friidrottsförbundet har valt att straffa Ryssland på samma sätt, men i höstens friidrotts-VM deltog ett stort ryskt landslag.

Det svider i skinnet i den patriotiska, ryska folksjälen att inte få tävla i sina egna färger. Idrott är ett sätt att visa upp sig internationellt för Ryssland – men att utövarna i OS kallades ”olympiska idrottare från Ryssland” var ändå en marginell förändring av den bilden.

De ryska hejaropen hördes lika tydligt i hallarna och vid skidstadion.

Business as usual

Ryssland är en enorm spelare i idrottssammanhang – både på arenorna och i kulisserna. IOK-basen Thomas Bach har ett välkänt gott öga till sin vän Vladimir Putin (hans första samtal när han hade blivit vald till IOK-ordförande gick till den ryske presidenten).

Det spelar roll.

Ryggmassage mellan mäktiga idrottspåverkare är mer regel än undantag. Bach har hyllat OS i Sotji som ett utmärkt mästerskap – ett OS som vi nu vet präglades av ryska säkerhetstjänstens arbete med att manipulera ryska idrottares dopningsprov.

De största idrottsledarnas kontakter till Ryssland handlar främst om makt och pengar. I den moderna idrottens dna är det givet att ekonomiska vinster är högprioriterat.

Att prata om dopning och svartmåla mästerskap och idrotter rimmar illa med den marknadsmodellen. Dopningsdomar är ingen bra publicitet och många vill att showen ska fortsätta utan nattsvarta rubriker.

Ryggmassage mellan mäktiga idrottspåverkare är mer regel än undantag

Det finns en risk att dagens Wada-dom, som innebär att ryska idrottare med en trovärdig testbakgrund får fortsätta att tävla i mästerskap, blir urvattnad.

Wadas viceordförande Linda Helleland talade för en kollektiv bestraffning av alla ryska idrottare i dag. Idrottare har också propagerat för samma straff. Det hade också gett betydligt större svallvågor.

Nu ska den neutrala flaggan hissas. Sedan åker ryska längdåkare ut i spåret och vinner tävlingar.

Business as usual.