Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: 100 000 finländare inledde strejk i dag, här är SDP:s nya ministrar, Rysslands och Ukrainas president möts för första gången

puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 8. joulukuuta 2019. Puoluevaltuuston on määrä valita SDP:lle pääministeriehdokas.
puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä 8. joulukuuta 2019. Puoluevaltuuston on määrä valita SDP:lle pääministeriehdokas. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva Sanna Marin,Finlands Socialdemokratiska Parti,Partifullmäktige

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Det kan bland annat bli brist på mediciner och bränsle då närmare 100 000 finländare gått i strejk natten till i dag. De som strejkar arbetar inom teknologiindustrin, den kemiska industrin och den mekaniska skogsindustrin.

SDP har utsett sin statsministerkandidat: Sanna Marin. Marin är 34 år gammal och var trafik- och kommunikationsminister i Rinnes regering. Marin kan bli världens yngsta statsminister. Läs mer om Sanna Marin och den jämna statsministeromröstningen här.

SDP:s partifullmäktige valde igår kväll att göra en del ändringar bland partiets ministerposter. Antti Rinne lämnar regeringen och föreslås bli riksdagens vice talman. Sirpa Paatero, som avgick efter poststrejken, gör comeback som kommunminister. Läs mer om ändringarna i SDP-posterna i regeringen här.

Nu under morgonen ska Centern besluta om de ändrar på sina poster inom regeringen. De gröna, Vänsterförbundet och SFP ska bestämma om de vill vara med i regeringen som leds av Sanna Marin. De gröna och VF håller sitt möte på eftermiddagen, medan SFP väntas meddela om sitt beslut under morgonen.

Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj träffas för första gången i dag. Diskussioner kring kriget i Ukraina ska föras i Paris. I mötet deltar också Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Väder

Ett djupt lågtryck rör sig över Finland österut under dagens lopp. Det blir det kallare mot måndagskvällen. Det är molnigt och tidvis regnskurar, på somliga håll snöfall. Det är mellan 4 och 7 grader varmt i söder, mellan 0 och +5 i mellersta Finland och mellan -1 och -6 grader i Norra Österbotten och Kajanaland. I norr är det mellan -5 och -15 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes