Hoppa till huvudinnehåll

Nu utbildas simövervakare även på svenska – unik kurs ordnas i Kristinestad

En simövervakare med gul tröja står bredvid en simbassäng.
Bristen på svenskspråkiga simövervakare är stor. En simövervakare med gul tröja står bredvid en simbassäng. Bild: Yle/Juho Teir badvakter,simhallar,Kristinestad

Det är brist på svenskspråkiga simövervakare i de finländska simhallarna. Därför ordnar Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund, FSL, för första gången en kurs på svenska.

Tidigare har FSL främst ordnat kurser på finska plus några enstaka på engelska, men kursen som ordnas i Kristinestad efter årsskiftet blir den första på svenska.

- Vi har under flera år försökt få en svenskspråkig kurs hit och nu har vi lyckats. Det är vi glada för eftersom det är brist på simövervakare i simhallar överlag, säger Anders Wahlberg, verksamhetsledare för idrott och simhall i Kristinestad.

Anders Wahlberg står utanför simhallen i Kristinestad.
Anders Wahlberg är glad för att det äntligen ordnas en svenskspråkig simövervakarkurs. Anders Wahlberg står utanför simhallen i Kristinestad. Bild: Yle/Juho Karlsson Kristinestad,Österbotten,simhallar,anders wahlberg

Yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors samt idrottsinstitutet Solvalla i Esbo arrangerar också simövervakarkurser på svenska, men de är enbart öppna för deras studeranden.

Kursen som ordnas i Kristinestad är öppen för alla intresserade.

- Vi har redan tolv personer som har anmält sig och vi är riktigt nöjda. Maximalt kan vi ta femton personer så det finns ännu utrymme för hugade intresserade, konstaterar Wahlberg.

Simövervakare: En ypperlig möjlighet

Richard Lähteenmäki har fungerat som simövervakare i Kristinestads simhall i fem år. Då han utbildade sig till simövervakare gjorde han det på finska.

- Jag gick en kurs i Vasa. Den var finskspråkig och intensiv, men man lärde sig massor. Jag har bara positiva minnen från den kursen, säger han

- Eftersom jag är tvåspråkig så gick det lätt att förstå den kursen. Men för många som är helt svenskspråkiga eller inte kan så bra finska, så är det här (kursen i Kristinestad, red. anm.) en ypperlig möjlighet.

En simövervakare med gul tröja sitter framför två datorskärmar.
Kursen för svenskspråkiga simövervakare går av stapeln efter årsskiftet. En simövervakare med gul tröja sitter framför två datorskärmar. Bild: Yle/Juho Teir badvakter,Kristinestad,simhallar

Lähteenmäki ser väldigt positivt på att det nu ordnas en kurs även på svenska.

- Jag hoppas det är många som deltar, främst de som ska ut i studielivet. På alla större studieorter är det brist på simövervakare och har du gått skolningen så har du möjlighet att jobba inom den branschen.

Kursen ger deltagaren behörighet att fungera som simövervakare i simhallarna i Finland. Enligt Lähteenmäki ska man givetvis kunna simma som simövervakare, men det finns också andra aspekter som enligt honom är viktiga.

- Du behöver också en hel del kraft för att kunna lyfta upp någon från bassängen. Sociala biten, hur du tar emot kunden, är också viktig. Det viktigaste är att kunna förutse farosituationer och kunna förhindra det innan det händer något.

Kursstart i januari

Kursen kommer att gå av stapeln i slutet av januari och den pågår under fyra dagar. De som klarar av kursen kan sedan jobba som simövervakare, till exempel i Kristinestad.

- Det senaste halvåret har vi haft en som har slutat och till nyår har vi en annan som slutar, så vi har egentligen två lediga platser för simövervakare. Det finns alltså möjlighet att få jobb här, säger Wahlberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten