Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges regering vill undvika misstroendeomröstning - skjuter upp reformen av Arbetsförmedlingen

Eva Nordmark.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Eva Nordmark. Bild: Foto: Fredrik Wennerlund Copyright: Stella Pictures/All Over Press Eva Nordmark

Efter den samlade oppositionens hot om misstroendeomröstning har januaripartierna bestämt att skjuta upp reformen av Arbetsförmedlingen.

De fyra partierna bakom januariavtalet har träffats under helgen för att diskutera reformen och meddelar i dag i en debattartikel i Aftonbladet att den skjuts upp.

I debattartikeln meddelar de också att reformen inte längre ska vila på LOV, lagen om valfrihet, vilket i praktiken innebär att privatiseringen inte drivs lika långt.

Under en pressträff måndag morgon förklarade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att januaripartierna konstaterat att det inte finns stöd i riksdagen för en reform med LOV som utgångspunkt.

– Vi måste ha stöd i riksdagen. Myndigheten får lite mer arbetsro, lite mer tid att utforma reformarbetet och få en bred politisk samsyn, sade Nordmark inför pressen.

Starkt kritiserad reform

Det var i torsdags det blev klart att hela oppositionen - Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna - riktade ett misstroende mot arbetsmarknadsministern om inte regeringen ändrar sig på flera punkter angående arbetsförmedlingsreformen.

Sverige har en minoritetsregering, så när hela oppositionen går samman om ett misstroende innebär det att det verkligen är sannolikt att ministern fälls.

Debattartikeln som nu backar om reformen är undertecknad av statsminister och Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven, Miljöpartiets språkrör Per Bolund, Centerpartiets språkrör Anders W Jonsson, och Libelarernas partiledare Nyamko Sabuni. I debattartikeln skriver de att det är viktigt att Arbetsförmedlingen har närvaro i hela landet och att samverkan med kommuner, myndigheter och andra aktörer säkras:

"Reformeringen av Arbetsförmedlingen är en stor och viktig reform som kräver riksdagens stöd. För att det ska vara möjligt är vi överens om de förändringar vi nu presenterat. Det viktiga är att vi får en förmedling som fungerar bättre än idag i hela landet och som ger det stöd till arbetssökande som de behöver."

Läs mera:

Stormigt för också svenska regeringen: Vänsterpartiet får stöd av M, KD och SD i misstroende mot minister

Vänsterpartiet vill stoppa privatiseringen av arbetsförmedlingen, och förklarar nu misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Både Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hänger på - en allians som får regeringsrepresentanter och experter att till och med tala om nyval.

Läs också