Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterförbundet fortsätter i regeringen som förr - ordförande Li Andersson hoppas käbblet inom regeringen är över

Li Andersson i en talarstol.
Partiordförande Li Andersson (Vf) fortsätter som undervisningsminister. Li Andersson i en talarstol. Bild: Lehtikuva Li Andersson

Vänsterförbundet sköter omstarten för regeringen utan några förändringar. Partiets ministrar fortsätter som förr, har partiet beslutat på måndagen.

Efter ett kort gemensamt möte för partifullmäktige och riksdagsgruppen meddelar Vänsterförbundet att man går med i den regering som Sanna Marin (SDP) ska leda.

Li Andersson fortsätter som undervisningsminister. Aino-Kaisa Pekonen fortsätter som social- och hälsovårdsminister och delar posten med Hanna Sarkkinen som tar över senare.

Ordförande Li Andersson säger sig hoppas att nystarten för regeringen leder till mindre gnabb mellan regeringspartierna.

Andersson uttalade sig strax före måndagens möte. På frågan om något alls ändrar i och med att regeringen ombildas nämner Andersson de meningsskiljaktigheter som har blossat upp under hösten.

- Jag hoppas att alla partier nu förbinder sig starkare till regeringssamarbetet och att käbblandet i offentligheten avtar, säger hon.

Partierna lika långt ifrån varandra

Samtidigt betonar Andersson ändå att olikheterna mellan partierna består.

- Det är lite löjligt att man föreställer sig att regeringspartierna blir mer lika varandra för att vi är kvinnor i 30-års åldern i fyra av dem.

Så är det enligt Andersson inte, eftersom varje parti beslutar om sin politik kollektivt i sina demokratiska organ. Det är inte bara förgrundsfigurerna som avgör regeringsarbetet.

- Partierna är lika nära eller långt ifrån varandra som tidigare, säger Li Andersson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes