Hoppa till huvudinnehåll

Wada har fattat sitt beslut: Ryssland stängs av i fyra år

Den ryska flaggan svajar bredvid den olympiska flaggan.
Den ryska flaggan svajar bredvid den olympiska flaggan. Bild: EPA/KAY NIETFELD olympiska spelen

Wadas exekutiva kommitté var enhällig i sitt beslut. Ryssland stoppas från alla stora mästerskap de kommande åren. "Ett väntat beslut", säger man från ryskt håll.

För några veckor sedan kom en oberoende granskningskommitté inom Wada med förslaget att Ryssland skulle uteslutas från antidopningssamarbetet. Granskningskommittén har pekat ut en rad brister sedan man fick tillgång till data från Moskvalaboratoriet i början av året.

Rysslands antidopningsbyrå Rusada uppges bland annat ha manipulerat data och dopningstester. Resultat ska också ha varit ofullständiga när materialet överräcktes till Wada.

Granskningskommittén föreslog en fyraårig avstängning vilket skulle betyda att Ryssland inte skulle få medverka i OS, VM och EM. Dessutom skulle Ryssland inte få arrangera mästerskap under samma tidsperiod.

Wadas exekutiva kommitté har i dag behandlat ärendet och väljer att gå på samma linje. Ryssland stängs av från all idrott i fyra år.

– Beslutet var enhälligt och man väljer att följa rekommendationen att stänga av Ryssland i fyra år, säger Wadas presschef James Fitzgerald enligt nyhetsbyrån AFP.

Avstängningen är inte kollektiv. Precis som tidigare finns det en möjlighet för ryska idrottare att få tävla i olika mästerskap.

Idrottare som kan bevisa att man inte ingått i det statsstyrda dopningsprogrammet och som har genomgått trovärdiga dopningstester kan få dispens.

– Det var ett väntat beslut och jag är inte överraskad att det var enhälligt. Det är samma signaler som jag fått tidigare. Så vitt jag förstår fanns det inte en enda medlem som försvarade Ryssland, säger vicedirektören för Rusada Margarita Pachnotskaja enligt nyhetsbyrån Tass.

Vicepresidenten inte nöjd

Wadas avgående vicepresident Linda Helleland är inte nöjd med dagens beslut. Hon ville se ett ännu hårdare straff där inga ryska idrottare skulle kunna få dispens att tävla.

– Ett sådant straff kan få ryska ledare att inse allvaret i den här röran de skapat. Om vi inte inför sanktioner som verkligen får ryska ledare att vakna upp och erkänna fakta, hur kan i vara säker på att systemet kommer att ändras?, säger hon till Insidethegames.

Den ryska avstängningen kommer tillsvidare inte att påverka de olika världscuperna som pågår. Där får ryska idrottare fortsättningsvis tävla.

Dagens beslut påverkar heller inte nästa sommars fotbolls-EM där en del av matcherna spelas i S:t Petersburg. Inte heller Champions League-finalen 2021 påverkas.

Ryssland har tre veckor på sig att överklaga beslutet till skiljedomstolen Cas.

– Vi kommer att ha ett möte den 19 december och där ska vi fatta beslut om vi accepterar avstängningen eller inte. Jag är 100 procent säker att Ryssland kommer att överklaga eftersom vi måste försvara våra idrottare, säger Svetlana Zjurova som är ledamot i ryska duman till Tass.

Den statsstyrda dopningen i Ryssland avslöjades i den så kallade McLaren-rapporten 2015. Samtidigt stängdes Rusada av men avstängningen hävdes för ett drygt år sedan.

Läs också