Hoppa till huvudinnehåll

Wadas dom mot Ryssland delar åsikterna, många hoppades på strängare straff: ”Är den största idrottsskandalen någonsin”

Sebastian Samuelsson.
Svenske skidskytten Sebastian Samuelsson var inte helt nöjd med Wadas beslut. Sebastian Samuelsson. Bild: imago/HMB-Media/ All Over Press Sebastian Samuelsson

Det råder delade meningar om Wadas beslut att hålla bakdörren öppen för en del ryska idrottare. ”Nu står vi här igen. Wada säger en sak och gör något helt annat”, säger chefen för USA:s antidopningsbyrå.

– Jag är fruktansvärt trött på att prata om rysk dopning. Man vill bara ställa sig upp och skrika ”Sluta fuska för i helvete och så kan vi gå vidare i livet allihop”. Jag tror inte att det hjälper, men det är den känslan jag har.

Det säger den före detta olympiske höjdhoppsmästaren Stefan Holm till Sportbladet. Numera är Holm aktiv inom den internationella olympiska kommittén IOK:s aktivas råd.

Han tycker att dagens besked från internationella antidopningsbyrån Wada är bra. Det stänger av Ryssland som land från alla stora mästerskap i fyra år.

– Det är bästa kompromissen att enskilda idrottare får tävla under neutral flagg, säger Holm.

Ryska idrottare som kan visa upp en trovärdig testbakgrund kommer att få delta i internationella tävlingar även i framtiden.

Rädd för urvattnat beslut

Holms landsman Sebastian Samuelsson har varit en aktiv debattör i antidopningsfrågor. Skidskytten är tudelad till Wadas beslut.

Han är orolig för det som Holm tycker är en bra kompromiss.

– Jag är rädd för att straffet urvattnas genom att man kan tävla under neutral flagg. Det blir väldigt viktigt hur man sätter ramarna för vilka som får tävla. Det ska vara en öppen process, säger han till SVT.

– Om det blir så att flera hundra ryska idrottare är med i OS blir ju det inget straff.

Totalt 168 ryska idrottare fick delta i OS i Pyeongchang 2018. Samuelsson anser att samma regler också ska gälla i de olika världscuperna i skidgrenar.

– Ryssland måste visa att de vill bättra sig och att det finns ett arbete för förändring innan de kan komma tillbaka, säger Samuelsson.

"Svider inte alls"

Han får medhåll av norskan Linda Hofstad Helleland som är viceordförande i Wada.

– Det är inte ett straff som svider på något sätt. Så länge de får delta under neutral flagg är det ryssar som tar emot medaljerna. Flaggan är inte det mest väsentliga. Idrottare i världen hade hoppats på en avstängning som gällt alla ryska idrottare, säger hon till NRK.

– Jag tror att det här är den största idrottsskandalen som världen någonsin har sett.

Hon får medhåll av Anders Solheim vid norska Antidoping Norge.

– Vi skulle gärna ha sett ett tuffare straff, säger han enligt NTB.

Solheims kollega hos den amerikanska antidopningsbyrån rubricerar beslutet som en förödande smäll.

– Wada lovade 2018 att använda de hårdaste metoderna om Ryssland misslyckas på nytt. Nu står vi här igen. Wada säger en sak och gör något helt annat, säger Travis Tygart enligt BBC.

– Det finns inga tvivel om att Ryssland har satt pengar före moral och korruption före de olympiska värderingarna och alla idrottares drömmar.