Hoppa till huvudinnehåll

Årets Per Brahe-pris till docent Annika Meinander

Annika Meinander
Annika Meinander är docent i molekylär genetik. Annika Meinander Bild: Åbo Akademi Stiftelsen för Åbo Akademi,annika meinander

Stiftelsen för Åbo Akademi har delat ut Per Brahe-priset år 2019 till docent Annika Meinander. Prissumman är 12 000 euro.

Sedan 2017 är Meinander docent i molekylär genetik vid fakulteten för naturvetenskaper och teknik.

För närvarande arbetar hon som vikarierande akademilektor i cellbiologi och fungerar även som ämnesansvarig för cellbiologi.

Meinanders forskning fokuserar på de molekylära cellfunktionerna som ligger bakom kroniska inflammationstillstånd, speciellt i tarmen.

"En forskare med ett sällsynt brett kunnande"

I motiveringen nämns att Meinander är en forskare med ett sällsynt brett kunnande och en omtyckt forskningsledare och handledare, som framgångsrikt arbetar med individerna i sin redan nu internationellt erkända forskningsgrupp.

Hon är också en utmärkt lärare som använder olika typer av undervisningstekniker och är mån om att utveckla undervisningen vid fakulteten. Hon är snabb, noggrann, effektiv, djärv och mycket produktiv. Hon jobbar systematiskt framåt i teamanda på ett transparent och målmedvetet sätt.

Stiftelsens för Åbo Akademi styrelse delar årligen ut Per Brahe-priset åt en forskare, vars fortsatta anknytning till Åbo Akademi är synnerligen önskvärd.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland