Hoppa till huvudinnehåll

Butiksinnehavare i Barösund: Vad är glesbygd om inte det här är det?

Ett rött hus, Barösundsboden, som är en bybutik. Folk står utanför huset på en takförsedd stor altan
Barösunds Boden är mer än en butik. Den är också en plats där bybor och andra kan träffas och umgås. Ett rött hus, Barösundsboden, som är en bybutik. Folk står utanför huset på en takförsedd stor altan Bild: Yle / Maria Wasström Barösund,Ingå,Västnyland,bybutiker,stöd,anders holmberg

Stödet för bybutiker har fått en och annan köpman ute på landsbygden att reagera.

Det har blivit avslag både på Skåldö och i Bromarv med motiveringen att dessa bybutiker inte ligger på den glest befolkade landsbygden.

Också butiksinnehavaren Anne Ek i Barösund i Ingå frågar sig vad som egentligen är glesbygd om inte Orslandet i Barösund är det.

Anne Ek och Anders Holmberg i bybutiken i Barösund.
Anne Ek och Anders Holmberg känner varmt för Barösunds Boden och hoppas att den kan överleva. Anne Ek håller bybutiken öppen både sommar- och vintertid. Anne Ek och Anders Holmberg i bybutiken i Barösund. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,anders holmberg

Barösunds Boden ligger på en ö i skärgården dit man endast kommer med färja eller egen båt. Till närmaste butik är avståndet omkring 20 kilometer.

Barösundsfärjan i vinterlandskap.
Barösunds Boden ligger på andra sidan färjfästet ute på en ö. Barösundsfärjan i vinterlandskap. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Barösund,barösundsfärjan

Anne Ek och Barösunds Boden har ännu inte fått svar på sin ansökan så hon vet inte om butiksstödet beviljas eller inte. Livsmedelsverkets kriterier för stöd måste uppfyllas.

Frukt- och grönsaksdisken i Barösunds Boden.
Trots sin litenhet har Barösunds Boden ett fint utbud av färskvaror. Frukt- och grönsaksdisken i Barösunds Boden. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,bybutiker,Barösund,matbutik

Definitionsfrågor

Överinspektör Tommi Alanko vid Livsmedelsverket berättar att bybutiken bland annat ska finnas på ett område som klassificeras som glest bebyggd landsbygd.

Livsmedelsverket använder sig av Lantmäteriverkets karta där det stipuleras vad som är glesbygd och vad som är kärnlandsbygd.

På Orslandet, där Barösundsboden är, finns både och. Området där bybutiken är placerad klassificeras som kärnlandbygd, vilket alltså inte skulle uppfylla kriterierna.

Många har förundrat sig

Det har kommit en hel del kritik angående det här, berättar Alanko.

- Många har tagit kontakt och kritiken har ställvis varit hård. Det förstår jag för det finns säkert ett stort behov av stöd för bybutikerna, säger Alanko.

Det kom in drygt 200 ansökningar.

- Hittills har inte en enda ansökning beviljats, säger Alanko.

Omkring hundra ansökningar har i det här skedet behandlats.

En miljon att dela på

Jord- och skogsbruksministeriet har reserverat en miljon euro i stödpengar för bybutikerna och maxbelopp för en butik är 22 500 euro. Ifall det blir många bybutiker som delar på kakan blir summan mindre.

Här nedan kan du lyssna på sändningen från Barösundsboden den 10.12 med butiksinnehavare Anne Ek och Barösunds byaråds ordförande Anders Holmberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland