Hoppa till huvudinnehåll

Dött vildsvin hittades på badstrand i Hangö

Vildsvin på vintern.
Vildsvin drabbas ibland av en allvarlig sjukdom, afrikansk svinpest. Hangökadavret undersöks nu. Bilden har inget med kadavret i Täktom att göra. Vildsvin på vintern. Bild: Viktor Cap 2013 vildsvin

Ett vildsvinskadaver har hittats på Vedagrundets badstrand i Täktom i Hangö. Den lokala miljöhälsomyndigheten Sydspetsens miljöhälsa fick veta om kadavret på måndagen (9.12).

Stadsveterinären besökte platsen och tog prover. Man ville kontrollera om djuret hade haft afrikansk svinpest. Sedan fördes kadavret bort.

Afrikansk svinpest utreds - sjukdomen smittar inte till människan

Alla åtgärder utfördes enligt de anvisningar som högre myndigheter gett. Proven undersöks nu av den nationella myndigheten, Livsmedelsverket. De vidtar vid behov ytterligare åtgärder.

Afrikansk svinpest är en sjukdom som inte smittar till människan, men lätt drabbar svin och vildsvin. Risken för sjukdomen har ökat i Finland men hittills har man inte konstaterat några fall i landet.

Mera information om afrikansk svinpest hittas på Livsmedelsverkets www-sidor.

Om man träffar på motsvarande kadaver i Hangö, Ingå eller Raseborg bör man kontakta tillsynsveterinären vid Sydspetsens miljöhälsa.

Miljöhälsan kan överlag kontaktas om man misstänker sjukdom eller hälsofara för djur som dött i naturen.

Vedagrundet ligger i Täktom i Hangö.